Another version of reality: Yearning (Ben Hopkins,2015) and 10 to 11 (Pelin Esmer)
Gerçeğin alternatif bir versiyonu: Hasret (Ben Hopkins, 2015) ve 11'e 10 Kala (Pelin Esmer)
  1. Tez No: 608502
  2. Yazar: YUSUF EMRE YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE ÇİÇEKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Faction, Esrik Gerçek, Sine-Göz, Sinema Gerçek, Belgesel, Faction, Ecstatic Truth, Cinema Truth, Cinéma Vérité, Documentary
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tezde, melez filmlerin kurgu ve belgesel yöntemleriyle ürettiği alternatif gerçekler incelenmektedir. Sinematik gerçekliğin farklı kullanımları ve belgesel sinemanın sınırlarının tanımı hakkındaki tartışmalar iki filme odaklanarak incelenecektir: Pelin Esmer'in 11'e 10 Kala (2019) ve Ben Hopkins'in Yearning (2015). 'Faction' kavramı, bir filmde kurgu ve gerçeğin nasıl birleştirilebileceğini sorgulamada kilit bir kavram olacaktır: Bir filmde kurgu veya gerçeklik nerede başlar ve nerede biter? Veya hangi noktada birbirleriyle birleşiyorlar? Filmlerde türü tanımlarken gerçeklik ve kurgu kullanmanın bu tanımlamadaki etkisi nedir? Bu sorular göz önüne alınarak belgesel sinemanın sınırları araştırılacaktır. 'Faction' kavramının yanında diğer yararlanılacak kavramlar sine-göz, sinema-gerçek ve esrik gerçek kavramlarıdır ve seçilen iki film bu kavramlardan yararlanılarak analiz edilecektir. Bir belgesel film yalnızca önündeki gerçeklerle mi ilgilenir yoksa yaratıcısının o gerçekleri algılayışının sanatsal bir dışavurumu mudur? İlk yaklaşım, ya da Dziga Vertov'un Sine-Göz tarzından esinlenen Sinema-Gerçek akımı ve Werner Hezrog'un tarafından 'Ecstatic Truth' olarak kavramlaştırılan ikinci yaklaşım karşılaştırma için teorik referanslar olarak kullanılacaktır. Sonuç olarak, bu filmlerde kullanılan yöntemlerin kurgu ve belgesel filmlerin geleneksel sınırlarının ötesinde yeni bir karma film yapımı anlayışına nasıl katkıda bulunduğunu bulmak için çaba sarf edilecektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, alternative realities produced by hybrid films using fiction and documentary methods are investigated. The controversies about the different uses of cinematic reality and the definition of the boundaries of documentary cinema will be analyzed focusing on two films: Pelin Esmer's 10 to 11 (2009) and Ben Hopkins' Yearning (2015). The concept of 'faction' will be a key concept in questioning how fiction and reality may be merged in a film: Where does the fiction or reality begin in a film, and where does it end? Or at which point do they merge with each other? What is the impact of using reality and fiction in defining the genre in films? Considering these questions, the boundaries of documentary cinema will be explored. Other key concepts besides 'faction' are cinema-truth, cinéma vérité and ecstatic truth and the two films selected will be explored based on these concepts. Should a documentary film be merely concerned with the facts that stand before it, or should it be considered as an artistic expression of its creator's perception of the facts? The first approach, or the Cinema-Truth movement, inspired by the ideas of Dziga Vertov on Kino-Pravda genre and Cinéma Vérité concept, and the second approach, conceptualized by Werner Herzog's as Ecstatic truth are the theoretical references for analysis. In conclusion, the attempt will be to figure out how the methods utilized in the selected films contribute to a new understanding of hybrid filmmaking beyond the boundaries of the traditional differentiation of fiction and documentary films.