Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tüp bebek kliniğindeki yüksek yanıtlı blastosit transferi yapılan hastaların donma çözme sikluslarının taze transfer yapılan sikluslara göre retrospektif olarak gebelik sonuçlarının karşılaştırılması
A retrospective study in patients with high response blastocyte transfer comparison of frozen embryo transfer versus fresh embryo transfer results of pregnancies in Tepecik education and research hospital invitro fertilization clinic
- Tez No: 608569
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Donma-çözme siklusu, 5. gün taze blast transferi, infertilite, blastosist, taze siklus, cryopreservation, fifth day fresh blast transfer, infertility, blastocyst, fresh cycle
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Son yıllarda tüm dünyada dondurulmuş embriyo transfer siklus sıklığının oldukça arttığı görülmektedir. Dondurulmuş embriyo transferi medikal ve non-medikal nedenlerle gerçekleşmektedir. Çalışmamızda amacımız donma-çözme siklus transferlerinin gebelik sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi ve taze blast transferlerinin gebelik sonuçları ile karşılaştırılarak literatüre katkı sağlamaktır. Metot: Ocak 2017 ile Ocak 2019 yılları arasında Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Tüp Bebek Merkezi'nde medikal nedenlerle tüm kriyoprezervasyon yapılan hastalar ve taze blast transferi yapılan hastalar incelendi. Çalışmaya 5. gün tek embriyo transferi yapılan ve medikal sebeplerle kriyoprezervasyona giden PCO tanılı, açıklanamayan infertilite tanılı, erkek infertilitesi mevcut olan hastalar ile yine 5. gün taze blast transferi yapılan ve yine aynı infertilite tanılarına sahip hastalar dahil edildi. Sonuçta toplam 50 adet ilk donmuş embriyo transferi yapılmış ve 30 adet ilk taze blast transferi yapılmış olgu tanımlandı ve analiz edildi. Olgulara GnRH antagonisti protokolü uygulandı. Bulgular: Klinik gebelik sıklığı; donma çözme siklusu grubunda %62, taze blast grubunda %33,3 olarak tespit edilmiştir. Donma çözme siklusu grubunda klinik gebelik oranları taze blast grubuna göre 3.26 kat fazladır ve bu fazlalık istatistiksel olarak anlamlıdır. (p=0.013) Canlı doğum sıklığı; donma çözme siklusu grubunda %40,42; taze blast grubunda %21,42 olarak tespit edilmiştir. İstatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmasa da donma çözme siklusu olan grupta canlı doğum sıklığının yüksek oluşu dikkat çekici bir bulgudur. Sonuç: Donmuş tek embriyo transferleri taze tek embriyo transferine oranla daha yüksek canlı doğum oranları ile sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: There has been an increasing trend in the use of frozen embryo transfer (FET) all around the world in recent years. There are medical and non-medical endications for frozen embryo transfer. In the current study, we aimed to evaluate the pregnancy results of the frozen embryo transfers retrospectively and confront them with fresh blast transfers. Method: All patients undergoing FET cycle because of medical endications and all patients who were applied fresh blast transfers were scrutinized in In-Vitro Fertilization Center, Department of Obstetrics and Gynecology, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi between January 2017 and January 2019. Only patients diagnosed with PCO, unexplained infertility and male infertility were included. Single embryo transfer performed 50 FET patients and single embryo tranfers performed 30 fresh blast transfer patients are included. In all cycles GnRH antagonist protocol was performed. Results: Clinical pregnancy rate in the FET patients is 62% and in the fresh blast transfers it is 33,3%. Live birth rate in the FET patients is 40,42% and in the fresh blast transfer group it is 21,42%. Although there is no statistically significant difference but in cryopreservation cycle has more clinical pregnancy rate is a remarkable finding. Conclusion: It is shown that live birth rate is much more in the patients which we perform frozen embryo transfers.