Kliniğimize başvuran molar gebelik olgularının retrospektif incelenmesi: 5 yıllık klinik deneyim
Retrospective investigation of molar pregnancy cases presented to our clinic: 5 years of clinical experience
  1. Tez No: 608568
  2. Yazar: MERT MEVLÜT AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZEREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: gestasyonel trofoblastik hastalık, komplet mol, parsiyel mol, metotreksat, gestational trophoblastic disease, complete mole, partial mole, methotrexate
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Kliniğimize başvuran molar gebelik olgularının retrospektif incelenmesi; 5 yıllık klinik deneyim Amaç: Kliniğimizde molar gebelik tanısıyla tedavi edilen hastaların verileri kullanılarak gestasyonel trofoblastik hastalıkları incelemektir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Aratırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Kliniğinde'nde 1 Ocak 2014 - 01 Ocak 2019 tarihleri arasında gestasyonel trofoblastik hastalık tanısı alarak takip ve tedavi olmuş, 155 olgu dosyaları retrospektif olarak incelendi. 50 hasta invaziv mol gelişmesi ya da patolojik tanıda molar gebelik izlenmemesi üzerine çalışmadan çıkarıldı. Bu hastaların yaş, gravida, parite ve abortus bilgileri kayıt edildi. Olguların hikayesi, ultrasonografi ve direk grafi bulguları, beta-hCG ile birlikte laboratuar değerleri, histopatolojik tanıları, tedavi yöntemleri ve takipte beta-hCG değerleri kayıt edildi. Bulgular: Çalışmanın yapıldığı tarihler arasında 155 olgunun dosyasına ulaşabildi. 50 olgu invaziv molar gebelik gelişmesi ya da patolojik tanının molar gebelikle uyumlu olmaması üzerine çalışmadan çıkarıldı. Son 5 yılda mol hidatiform tanısı alan 105 hastanın yaş ortalaması standart sapmayla beraber 27,8 ± 9,2'dir. Patolojik tanılara göre yaşın ortalaması ise standart sapma ile birlikte komplet molar gebelik için 28,0 ± 9,3 ve parsiyel molar gebelik için 27,3 ± 8,8'dir.Populasyonun %5,7'sinde (6 hasta) daha önceden geçirilmiş molar gebelik öyküsü saptandı. Toplam 105 hastaya ait başvuru sırasında ölçülen beta-hCG ortalaması standart sapmayla beraber 251918,7±260019,6 mIU/ml (Minimum=82, Maksimum=1310644) olarak tespit edilmiştir.Beta-hCG sıfırlanma süresi incelendiğinde 49 hastanın verisi bulunmamakta ve bunlar takipsiz hasta olarak değerlendirilmiştir. Beta-hCG sıfırlanma süresi ortalaması 79.62±32.2 gün (Minimum=24, Maksimum=150) olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Olguların yaş ortalaması 21-30 yaş arası reoprodüktif çağda en yüksek populasyonu oluşturmakta olup 2. olarak en sık görüldüğü grup çalışmamızda 14-20 yaş arası genç adölesanlar olarak bulunmuştur; bu durum güncel verilerle benzerlik göstermektedir. Olguların beta-hCG için sıfırlanma zamanı ortalama 79 gün olarak bulunmuştur ve bu değer literatür bilgisine oranla daha uzun olarak gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
A retrospective study of molar pregnancy cases submitted to our clinic: 5 years clinical experience Objective: To investigate gestational trophoblastic diseases using the data of patients treated with molar pregnancy in our clinic. Materials and Methods: A total of 155 patients who were diagnosed as gestational trophoblastic disease between January 1, 2014 and January 1, 2019 at the Department of Obstetrics and Gynecology, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hospital, were evaluated retrospectively. Fifty patients were excluded from the study because of the development of invasive moles or no pathological diagnosis. Age, gravida, parity and abortion data of these patients were recorded. History, ultrasonography and direct X-ray findings, beta-hCG, laboratory values, histopathological diagnosis, treatment methods and follow-up beta-hCG values were recorded. Results: Between the dates of the study, 155 cases were accessed. Fifty cases were excluded from the study because of the development of invasive molar pregnancy or incompatible pathologic diagnosis with molar pregnancy. The mean age of 105 patients diagnosed as mole hydatidorm in the last 5 years was 27.8 ± 9.2 with standard deviation. According to pathological diagnoses, mean age was 28.0 ± 9.3 for complete molar pregnancy and 27.3 ± 8.8 for partial molar pregnancy with standard deviation. In 5.7% of the population (6 patients) A history of molar pregnancy was detected. The mean beta-hCG measured at the time of admission for a total of 105 patients was 251918.7 ± 260019.6 mIU / ml (Minimum = 82, Maximum = 1310644) with a standard deviation. When the beta-hCG reset time was examined, 49 patients had no data and were not followed. patient. The mean beta-hCG reset time was 79.62 ± 32.2 days (Minimum = 24, Maximum = 150). Conclusion: The mean age of the cases was the highest population in the reoproducive age of 21-30 years and the second most common group was found to be young adolescents aged 14-20 years; this situation is similar to current data. The mean time to reset for beta-hCG was 79 days, which is longer than the literature.