D vitamini replasman tedavisi ile metabolik sendrom bulguları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the Relationship between Vitamin D Replacement Therapy and Metabolic Syndrome Findings
  1. Tez No: 608592
  2. Yazar: GİZEM YERLİKAYA
  3. Danışmanlar: UZMAN ZEYNEP AŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Vitamin D eksikliği, Metabolik sendrom, Obesity, Vitamin D deficiency, Metabolic syndrom
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Dünyada sıklığı gittikçe artan D vitamini eksikliği neden olduğu raşitizm ve osteomalazi dışında önemli birçok sistemik hastalıkla ilişkili bulunmuştur. Vitamin D eksikliği, metabolik sendrom ve onun bir komponenti olan obezite için bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda obezitenin varlığı da D vitamini eksikliği için bir risk faktörüdür. Son yıllarda D vitamini eksikliği ve metabolik sendrom birlikteliği ile ilgili araştırmalar oldukça artmıştır. Yapılan çalışmalarla birilkte son epidemiyoljik bulgular göstermiştir ki; vitamin D eksikliği ya da yetersizliği metabolik sendrom riskini arttırmaktadır. Çalışmamızda D vitamini eksikliği bulunan, metabolik sendromu olan yada olmaya aday kişilerde D vitamini replasman tedavisinin metabolik sendrom ve kriterlerindeki iyileşmeye olan katkısını gözlemlemeyi amaçladık. Bu amaçla 62 (%77,5) kadın, 18 (%22,5) erkek hasta olmak üzere toplam 80 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların poliklinikte boy, kilo, arteryel kan basıncı, bel çevreleri ölçüldü ve kaydedildi. Hastaların aydınlatılmış onamları alındı. Hastalara ilk görüşmelerinden bir ay sonra poliklinik randevusu verildi. İkinci kontrolde hastaların tekrar arteryel kan basıncı, ağırlık ve bel çevreleri ölçümü yapıldı; açlık kan şekeri, D vitamini ve kolesterol paneli sistemdeki tetkiklerinden tekrar tarandı ve değerlendirildi. Metabolik sendrom kriterleri NCEP ATP III 2001 kılavuzu kullanılarak belirlendi. Vitamin D düzeyleri 30 ng/ml'nin üzerindeki düzey yeterli, 21 ile 29 ng/ml arasındaki düzey yetersizlik, 20 ng/ml'nin altındaki düzey eksiklik olarak kabul edildi. Sonuç olarak; verilen D vitamini replasman tedavisinin metabolik sendromda iyileşmeye neden olduğu ve metabolik sendrom kriterlrinde ayrı ayrı düzelmeler meydana getirdiği sonucuna ulaştık. Ayrıca metabolik sendromu, abdominal obezitesi ve AKŞ > 110 mg/dl olan hastalarda ilk ölçüm 25(OH)D3 değerlerinin daha düşük olduğu ve tedavi sonrası bu hastalardaki D vitamini düzeylerinin daha fazla oranda arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Increasing incidence of vitamin D deficiency in the world has been associated with a number of important systemic diseases other than osteomalasia and rachistism which is caused by vitamin D deficiency. Vitamin D deficiency is considered as a risk factor for metabolic syndrome and of its component obesity. The presence of obesity is also a risk factor for vitamin D deficiency. In recent years, studies on the association of vitamin D deficiency and metabolic syndrome have increased considerably. Recent epidemiological findings have shown that; vitamin D deficiency or insufficiency increases the risk of metabolic syndrome. In this study, we aimed to observe the contribution of vitamin D replacement therapy to the improvement of metabolic syndrome and its criteria in patients with or candidate patients for metabolic syndrome. For this purpose, a total of 80 patients (62 (77.5%) female and 18 (22.5%) male) were included in the study. Height, weight, arterial blood pressure, waist circumference were measured and recorded at the outpatient clinic. Informed consent was obtained from the patients. The patients were given an outpatient appointment One month after the first consultation. In the second appointment, arterial blood pressure, weight and waist circumference of the patients were measured again; fasting blood sugar, vitamin D and cholesterol panel were re-screened and evaluated. Metabolic syndrome criteria were determined using the NCEP ATP III 2001 guidelines. Vitamin D levels above 30 ng/ml were accepted as sufficient, 21 to 29 ng/ml insufficiency, and below 20ng/ml as deficiency. As a result; we concluded that vitamin D replacement therapy resulted in improvement in metabolic syndrome and caused improvements in metabolic syndrome criteria separately. In addition, 25 (OH) D3 values were lower in patients with metabolic syndrome, abdominal obesity and FBS> 110, and vitamin D levels in these patients increased significantly after treatment.