Alzheimer hastalarında leptin düzeyleri ile kognitif durum ve hastalığın evreleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between lepti̇n levels and cognitive status, disease stage in alzheimer patients
- Tez No: 608611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA TİRELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Hafif kognitif bozukluk, Alzheimer tipi Demans, leptin, kognisyon, Mild cognitive impairment, Alzheimer type Dementia, leptin, cognition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Alzheimer tipi Demans ve Hafif Kognitif Bozukluk tanısı olan hastalarda leptinin patogenez üzerine etkisinin belirlenmesi, hafıza, kognisyon ve öğrenme üzerindeki etkillerinin ortaya konması ve hastalık takibinde biyobelirteç olarak kullanılabilirliğin değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntemler: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Demans polikliniğine başvuran 23 Alzheimer tipi Demans, 27 MCI hastası ve Nöroloji polikliniğine başvuran muayene ve yapılan testlerle kognisyonun normal olduğu belirlenen 25 sağlıklı birey değerlendirilmiştir. Tüm katılımcıların ayrıntılı anamnezi alınmış, nörolojik muayeneleri yapılmıştır. Kognitif durumu belirlemek üzere Standardize Mini Mental Test uygulanmıştır. Diyabet, psikoz, majör depresyon ve malignite varlığı dışlanmıştır. Hastalardan ve sağlıklılardan alınan kanlar hastanemiz biyokimya laboratuvarına steril koşullarda soğuk zincir kurallarına uygulanarak ulaştırılmıştır. Alınan kanlardan ELİSA yöntemi ile leptin hormonu düzeyine bakılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 27 Hafif Kognitif Bozukluk (MCI) ve 23 Alzheimer tipi Demans (AD) hastası, 25 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Hastaların klinik ve demografik özellikleri Tablo 6 'da ayrıntılı gösterilmiştir. Katılımcıların tamamı 60 yaş üzerindeki bireylerden oluşmaktadır. Katılımcıların 41'i (%54.7) kadın, 34'ü (%45.3) erkektir. 49 lise altı, 26 lise ve üzeri eğitim düzeyi olan bireye, eğitim durumuna göre Mini Mental test uygulanmıştır. Katılımcıların %36'sı MCI, %21.3' ü erken evre ve %9.3'orta evre Alzheimer hastalığına sahiptir. Çalışmada sağlıklı grupta leptin düzeyi ortalaması 10.18 ng/ml, MCI grubunda 14.77 ng/ml ve Alzheimer grubunda ise 10.22 ng/ml olarak hesaplanmıştır. Kontrol grubu Leptin ortalaması ile Alzheimer leptin ortalaması arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. MCI grubu leptin ortalaması, Alzheimer grubu leptin ortalamasından anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuç: Alzheimer ve Hafif Kognitif Bozukluk hastalarında leptin düzeylerinin araştırılması önemlidir. Leptinin nörodejenerasyonundaki rolünün, öğrenme ve kognisyon düzeyi ile ilişkisinin anlaşılması hastalığın takibinde katkı sağlayabilir. Fakat bizim çalışmamızda leptin hormonunun tek başına kognisyon üzerinde anlamlı ve stratejik etkisi olabileceği öngörülmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to determine the effect of leptin on pathogenesis in patients with Alzheimer type Dementia and Mild Cognitive Impairment to reveal the effects on memory and cognition and learning, and to use it as a biomarker for disease follow-up. Materials and Methods: 23 Alzheimer type Dementia, 27 Mild Cognitive İmpairment patients who admitted to the Neurology Clinic Dementia outpatient clinic and 25 healthy individuals whom cognitive status and examination were normal and who admitted to the Neurology outpatient clinic were evaluated at the Health Sciences University Haydarpasa Numune Training and Research Hospital. Detailed anamnesis of all participants was questioned and neurological examinations were performed. Mini Mental State Examination (MMSE) was applied to determine cognitive status. The presence of diabetes, psychosis, depressive disorder and malignancy were excluded. Blood collected from patients and healthy people were delivered to the biochemistry laboratory of our hospital by applying to cold chain rules under sterile conditions. Leptin hormone levels were determined by ELISA method. Results: 23 Alzheimer type Dementia, 27 MCI patients and 25 healthy individuals were included in the study. The clinical and demographic characteristics of the patients are detailed in Table 6. All participants' ages were over 60. 41 (%54.7 of the participants) were female and 34 (%45.3 of the participants) were male. Mini Mental test was performed according to the educational status. 49 participants' educational level were under high school, 26 participants' were high school and above. % 36 of participants had MCI, %21.3 had early stage and 9.3% had middle stage Alzheimer's disease. In the study, the mean leptin level was 10.18 ng / ml in the healthy group, 14.77 ng / ml in the MCI group and 10.22 ng / ml in the Alzheimer group. There was no significant difference between Alzheimer and control group about mean leptin level. MCI group leptin average was significantly higher than Alzheimer group leptin average. Conclusion: Investigating leptin levels in patients with Alzheimer's and Mild Cognitive Disorder is important. Understanding the role of leptin in neurodegeneration and its relationship with learning and cognition levels may contribute to the follow-up of the disease.