65 yaş üstü insanlarda kemik dansitometresi ve serum adropin seviyeleri arasındaki ilişki
- Tez No: 608614
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM NURİ AKTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Adropin, Osteoporosis, Adropine
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kemik gücünün azalması ve kemik mikro mimarisinin bozulması olarak tanımlanan; kemik dansitometre sonucu -2.5 standart deviasyon ve altında olmasıyla tanı konulan osteoporoz, yaşlı nüfusunda çok sık görülmekte ve kırığa neden olmaktadır. Daha çok vertebra ve kalça kırığı şeklinde karşımıza gelen osteoporotik kırıklar morbiditeyi ve mortaliteyi artırmaktadır ve yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Dünya çapında yaşlı nüfusunun artmasıyla 200 milyondan fazla insanda tanımlanan osteoporoz beslenmeden, yaşam alışkanlıklarından , geçirilmiş hastalıklardan etkilenmektedir. Osteoporoz patofizyolojisinde doruk kemik kütlesi, kemik organik matriksindeki değişiklikler ve kemik yapım-yıkım dengesi üç önemli faktördür. Doruk kemik kütlesini yüksekte tutmak osteoporozdan korunmanın primer hedefidir. Doruk kemik kütlesini yüksekte tutmak osteogenezisi artırmakla mümkündür. Osteogenezis bir diğer deyişle kemik yapımı da ancak anyiogenezis ile mümkündür. Bu nedenle anjiyogenezisi artıran faktörlerin osteoporozdan korunma açısından önemi büyüktür. 2008 de Kumar ve arkadaşları enerji hemostazı ve lipit metabolizmasının regülasyonu ile ilgili Adropin adını verdikleri beyin ve karaciğerde sentezlenen yeni bir molekül bulmuşlardır. Adropin ile ilgili çalışmalar ilerlemiş ve 2010 yılında Lovren ve arkadaşları adropinin endoteli koruyucu özelliklerini ortaya çıkarmıştır. Yapılan çalışmalarda Tip2 Diyabetes Mellitus, gestasyonel Diyabetes Mellitus, Kardiyak Sendrom X, koroner ateroskleroz, akut Miyokart Infarktüsü, Polikistik Over Sendromu ve hipertansiyon hastalarında serum adropin düzeyi kontrol gruplarına göre daha düşük bulunmuştur. Biz osteoporozla da negatif korelasyon olabileceğini düşündük. Adropinin vasküloendotelyal büyüme hormonu (VEGFR-2) yolağıyla anjiyogenezisi indüklediği kanıtlanmıştır. Adropin seviyesi yüksek insanların anjiyogenezis-osteogenezis sürecinin olumlu etkileneceği ve bu insanlarda daha kaliteli kemik mikro mimarisine sahip olabileceği öngörülmüştür. Böylece adropin seviyesi yüksek olan hastalarda DEXA değerlerinin daha yüksek olabileceği araştırılmak istenmiştir. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği' ne başvuran 65 yaş üstü insanlar kemik dansitometre görüntülenmesine gönderilmiştir. Sonuçlarına göre -2.5 SD ve altı 23 birey; -1 ile -2.5 SD arası 23 birey ve -1 SD ve üzeri 23 birey olmak üzere; bir diğer deyişle osteoporoz hastası, osteopenik ve kontrol grubu olarak üç gruba ayrılarak serum adropin seviyeleri ölçülmüş ve karşılaştırılmıştır. Kemik dansitometre değerleri düşük olan osteoporoz hastalarının serum adropin seviyelerinin de diğer gruplara göre anlamlı olarak düşük olduğunu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Defined as decreased bone strength and disruption of bone micro architecture; Osteoporosis is diagnosed by bone densitometry at -2.5 standard deviations and below, and it is very common in the elderly population and causes fractures. Osteoporotic fractures, mostly seen as vertebral and hip fractures, increase morbidity and mortality and decrease quality of life considerably. Osteoporosis, which is defined in more than 200 million people with the increase of the elderly population worldwide, is affected by nutrition, life habits and previous diseases. Three important factors in the pathophysiology of osteoporosis include peak bone mass, changes in bone organic matrix, and bone building-destruction balance. Keeping peak bone mass high is the primary goal of prevention from osteoporosis. Increasing the peak bone mass is possible by increasing osteogenesis. Osteogenesis, in other words, bone formation is only possible with angiogenesis. Therefore, the factors that increase angiogenesis are important in terms of prevention from osteoporosis. In 2008, Kumar and colleagues found a new molecule synthesized in the brain and liver, which they call Adropin, related to the regulation of energy homeostasis and lipid metabolism. Adropin-related studies have advanced and in 2010 Lovren et al revealed endothelial protective properties of adropin. In the studies, Type 2 Diabetes Mellitus, gestational Diabetes Mellitus, Cardiac Syndrome X, coronary atherosclerosis, acute Myocardial Infarction, Polycystic Ovary Syndrome and hypertension patients were found to be lower than serum adropine levels in the control groups. . We thought that there may be negative correlation with osteoporosis Adropine has been shown to induce angiogenesis via the vasculoendothelial growth hormone(VEGFR-2)pathway. It has been predicted that the angiogenesis-osteogenesis process of people with high adropine levels will be positively affected and may have better quality bone microarchitecture in these people. Thus, it was aimed to investigate that DEXA values may be higher in patients with high adropine levels. People who visited Ankara Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Polyclinic over 65 years have been sent to the imaging of bone densitometer. According to the results -2.5 SD and below 23 individuals; 23 individuals from -1 to -2.5 SD and 23 individuals from -1 SD and above; In other words, serum adropin levels were measured and compared in three groups as osteoporotic ,osteopenic and control groups. It was observed that serum adropine levels of osteoporosis patients with low bone densitometry levels were significantly lower than other groups.