Düşük doz rokuronyumun laringeal maske airway (LMA) yerleştirme kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması
Evaluation of the effects of low dose rocuronium on laryngeal mask placement
  1. Tez No: 608636
  2. Yazar: GANSUKH BATAA
  3. Danışmanlar: UZMAN EMİNE KUMSER DİNÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Rokuronyum, I-gel, LMA yerleştirme koşulları, Rokuronyum, I-gel, LMA insertion conditions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giriş ve Amaç: Hava yolunu sağlamak amacı ile kullanılan supraglottik hava yolu araçlarından biri I-gel'dir. Biz çalışmamızda cerrahi girişim yapılacak hastalarda 0,3 mg/kg dozunda rokuronyum kullanarak, I-gel yerleştirme tekniğinin kas gevşetici ajan kullanılmadan yapılan tekniğe göre üstünlüğü olup olmadığını, I-gel yerleştirme kolaylığı, hemodinamik yanıt ve derlenme üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kısa süreli ürolojik girişim geçiren, I-gel yerleştirilen 80 hasta ile yaptığımız çalışmamızda hastalar grup 1 (Düşük doz rokuronyum 0.3 mg/kg) ve grup 2 (Rokuronyum kullanılmayan) olarak iki gruba ayrıldı. I-gel yerleştirilme koşulları (Çene gevşeme, I-gel yerleştirme kolaylığı, I-gel yerleştirme süresi, deneme sayısı) kaydedildi. Aynı zamanda hastaların cinsiyet, boy, kilo, VKİ, ASA skoru, operasyon süresi, anestezi süresi ve postoperatif komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: Her iki grup arasında yaş, ASA skorlama değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0.05). Çene gevşemesi, I-Gel takılma kolaylığı açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda düşük doz rokuronyum (0,3 mg/kg) ve rokuronyum kullanılmayan gruplarda eşit derecede başarılı I-gel yerleştirme koşulları sağlanmıştır. I-gel'in kısa süreli ürolojik girişimlerde kas gevşetici ajan kullanılmadan başarılı güvenle uygulanabileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Aim: I-gel is one of the supraglottic airway devices used to provide the airway. Our goal is to evaluate whether I-gel placement technique is superior to the technique without muscle relaxant, and I-gel placement ease, hemodynamic response and recovery with low dose rocuronium (0.3 mg/kg) who are undergoing elective surgery. Materials and Methods: Results: In our study with 80 I-gel used patients who undergoing short urological procedures, the patients were divided into two groups as group 1 (low dose rocuronium 0.3 mg/kg) and group 2 (no rocuronium). I-gel insertion conditions (jaw relaxation, ease of I-gel insertion, the time needed for insertion, the number of insertion attempts) were evaluated. Patients' gender, height, weight, BMI, ASA score, operation time, duration of anesthesia and postoperative complications were recorded. Results: A statistically significant difference was found between the two groups in terms of age and ASA scores (p 0.05). No statistically significant difference was found between the two groups in terms of jaw relaxation and ease of I-Gel insertion (p> 0.05). Conclusions: In our study, equally successful I-gel placement conditions were achieved in low-dose rocuronium (0.3 mg/kg) and rocuronium-free groups. We conclude that I-gel can be used successfully in short urological procedures without the use of muscle relaxants.