Genel anestezi altındaki tavşanlarda sugammadeksin farklı dozlarının QT intervali üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Under general anesthesia in rabbits, different doses of sugammadeks compare the effects on QT interval
  1. Tez No: 463942
  2. Yazar: EMİN TUNÇ DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT ERBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sugammadeks, QT İntervali, Genel Anestezi, Sugammadex, QT interval, General anesthesia
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Çalışmamızda sadece genel anestezinin etkilerini değerlendirebileceğimiz, cerrahi uyaranın olmadığı deneysel model oluşturup, bu model ile rokuronyumun etkisini ortadan kaldırmakta kullanılan sugammadeksin farklı dozlarının QT süresi üzerine olan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Deneyler için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deney Hayvanları Etik Kurulundan gerekli onay alındı. Çalışmada kullanılacak Yeni Zelanda cinsi 15 adet erkek tavşan randomize olarak 3 gruba ayrıldı: I. Grup Düşük Doz Sugammadeks grubu (grup D (4 mg/kg), n= 5), II. Grup Orta Doz Sugammadeks grubu (grup O (16 mg/kg), n= 5), III. Grup Yüksek Doz Sugammadeks grubu (grup Y (32 mg/kg), n= 5). Genel anestezi öncesinde tavşanlara premedikasyon amacıyla ketamin 10 mg/kg im uygulandı. 20 dk beklenildikten sonra deney hayvanlarına Elektrokardiyografi monitörizasyonu yapıldı. Damar yolu açılarak anestezi süresince tavşanların ortalama arter basınçlarını takip edebilmek amacıyla arteriyel kanülasyon yapılarak monitörizasyon yapıldı. İndüksiyon öncesinde ve sonrasında 5., 10., 20., 25., 30. ve 40. dk'larda tüm ölçümler tekrarlandı ve kaydedildi. İndüksiyon sonrası 25. dk'da Grup D tavşanlara 4 mg/kg sugammadeks iv, Grup O tavşanlara 16 mg/kg sugammadeks iv, Grup Y tavşanlara 32 mg/kg sugammadeks iv yapıldı. Tavşanların spontan solunumları yeterli olduğu gözlendikten sonra V-gel Rabbit çıkarılarak deney hayvanları derlenmeye alındı. Düzeltilmiş QT süresi ölçümü amacıyla elektrokardiyografi kayıtları 0., 5., 10., 20., 25., 30. ve 40. dk'larda dijital ortamda alındı ve kaydedildi. QT süresi Q dalgasının başlangıcından T dalgasının sonuna kadar olan süre hesaplanarak belirlendi. Düzeltilmiş QT süresi ise Bazett'in belirlediği formüle göre hesaplandı. Bulgular: Gruplar arasında bazal, 5. dk, 10. dk, 20. dk, 25. dk, 30. dk ve 40. dakikadaki Bazett düzeltilmiş QT ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p> 0.05) Sonuç: Bizim çalışmamızda deneklere verilen sugammadeksin farklı dozlarının düzeltilmiş QT değerleri üzerine farklılık yaratacak etkisi bulunmamaktadır. Çalışma sonucumuz diğer çalışma sonuçlarıyla benzerlik göstermekte olup, yapılacak klinik çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective and Background: It was aimed to compare different doses of sugammadex, which is used to eliminate the effects of rocuronium by simulating an experimental model with no surgical stimulus and evaluating only effects of general anesthesia on QT intervals in this study. Materials and Methods: This study was conducted after approval of Çanakkale Onsekiz Mart University, Experimental Research Ethical Committee. A total of male,15 New Zealand rabbits were randomly divided into three groups. Group I: low dose sugammadex group (group D, 4 mg/kg, n= 5), Group II: moderate dose sugammadex group (group O, 16 mg/kg, n= 5) and Group III: high dose sugammadex group (group Y, 32 mg/kg, n= 5). All rabbits were premedicated by ketamine 10 mg/kg im before general anesthesia. After 20 minutes, electrocardiographic monitorization was applied. Arterial cannulation was performed to follow up mean arterial pressure during general anesthesia. Before and after induction, all follow up processes were performed and recorded on 5, 10, 20, 25, 30 and 40. minutes. Intravenous sugammadex of 4 mg/kg in Group D, 16 mg/kg in Group O and 32 mg/kg in Group Y was injected on 25th minute of induction. After observing adequate respiration of all rabbits, V-gel rabbit was removed. Electrocardiographic records were measured on 0, 5, 10, 20, 25, 30 and 40. minutes to measure corrected QT intervals and recorded on digital media. QT interval was calculated as the time from the beginning of the Q wave to the end of the T wave. Corrected QT interval was calculated according to the Bazett's formula. Results: There was no statistically significance of mean Bazett corrected QT intervals at 0, 5, 10, 20, 25, 30 and 40. minutes between all groups (p> 0,05). Conclusion: It was found that different doses of sugammadex had no variable effects on corrected QT intervals in this study. Our results are similar to various studies and it was thought that these results should be supported with clinical studies.