Propofolün rat akciğer kökenli mezenkimal kök hücresi üzerine sitotoksik proliferatif etkisinin araştırılması
The investigation of cytotoxic/proliferative effect of propofol on rat lung mesencymal stem cell
- Tez No: 608644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE ERGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Mezenkimal kök hücre, propofol, sitotoksite, xCelligence, Mesenchymal stem cell, propofol, cytotoxicity, xCelligence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Akciğer hastalıkları önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. İleri evre kronik akciğer hastalıklarında günümüzdeki tek tedavi allojenik akciğer naklidir. Ancak bu tedavide yetersiz sayı ve doku reddi ihtimali nedeniyle kök hücre tedavisi akciğer hastalıklarında umut ışığı olacaktır. Propofol anestezi pratiğinde sıklıkla kullanılan bir ajandır. Kök hücre tedavisi için aday olacak son evre akciğer hastalığı olan hastalara anestezi veya sedasyon ihtiyacı nedeniyle propofol uygulanabilir. Bu çalışmada propofolün akciğer mezenkimal kök hücresi (MKH) üzerine sitotoksik/proliferatif etkisi araştırılmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızın birinci aşamasında rat akciğerinden MKH izole edildi. İkinci aşamada hem bu hücrelerin adiposit, kondrosit ve osteosite dönüşümü gösterildi, hem de akım sitometrisinde yüzey antijenlerine göre tanımlanarak MKH oldukları kanıtlandı. Üçüncü ve son aşamada xCelligence RTCA sistemiyle propofolün bu hücreler üzerindeki sitotoksik etkisi incelendi. Bulgular: Çalışmamızda propofolün yüksek dozlarda (50 ve 100 μM) kullanıldığında, düşük dozlarda (25 μM) kullanımına göre hücrelerin gelişimlerini azalttığı ve 100 μM dozunda kullanıldığında, 24. saatte hücrelere sitotoksik olduğu ancak bu etkinin daha sonraki zamanlarda görülmediği gösterildi. Sonuç: Propofol akciğerdeki MKH'lerin canlılığını etkilemeyen bir ajan olarak anestezi pratiğinde kullanılabilir. Ancak düşük dozlarda kullanıldığında yüksek dozlara göre daha iyi hücre proliferasyon değerleri olduğundan propofolün mümkün olan en düşük dozda kullanılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Pulmonary diseases are an important causes of morbidity and mortality. Allogeneic lung transplantation is the only treatment for advanced chronic lung diseases. Because of insufficient number and tissue rejection, stem cell therapy will be the hope in lung diseases. Propofol is a frequently used agent in anesthesia practice. Propofol may be administered to patients with end-stage lung disease who are candidates for stem cell therapy due to the need for anesthesia or sedation. Therefore, the aim of our study is to investigate the cytotoxic/proliferative effect of propofol on lung mesenchymal stem cell (MSC). Materials and Methods: In the first stage of study, MSCs were isolated from rat lung. In the second stage, these cells were differentiated into adipocytes, chondrocytes and osteocytes; identified according to surface antigens in flow cytometry and they proved to be MSCs. In the third stage, the cytotoxic effect of propofol on these cells was examined by xCelligence RTCA system. Results: Propofol reduced the proliferation of cells when applied at high doses (50 and 100 μM) compared to low dose (25 μM). Propofol was cytotoxic to the cells when applied at 100 μM at 24th hours but this effect was not seen at following times. Conclusion: Propofol can be used in anesthesia practice as an agent that does not affect the proliferation of lung MSCs. However, we recommend that propofol should be used in low doses because it has better normalise cell index values when used in low doses compared to high doses.