Memecik zeytin çeşidinde periyodisitenin fenolojik, morfolojik ve pomolojik yönden irdelenmesi
Evaluation of alternate bearing of memeci̇k olivevariety in terms of phenologicial, morphologicalandpomological characteristics
- Tez No: 608660
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Memecik Zeytini, Periyodisite, Sürgün Gelişimi, Memecik Olives, Alternate Bearing, Exile Development
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Zeytin yetiştiriciliğinde karşılaşılan en önemli sorunlardan birisi olan periyodisite, zeytin ağaçlarının bir yıl meyve verip, ertesi yıl ya hiç vermemesi ya da çok az meyve vermesi olarak tanımlanmaktadır. Zeytinde periyodisite genetik olarak tayin edilmektedir. Periyodisite şiddetini iklim koşulları ve kültürel uygulamalar etkilemektedir. Ülkemizin önemli bir yağlık çeşidi olan ve kuvvetli periyodisite eğilimi gösteren Memecik zeytin çeşidinde, periyodik meyve verimi ile ilgili olarak var ve yok yılında vegetatif ve generatif gelişme seyrinin ortaya konması periyodisiteyle ilgili yapılacak olan çalışmalara alt yapı oluşturmak açısından önemli bulunmuştur. Bu noktadan hareketle, Memecik zeytin çeşidinde (Olea europaea L. cv.“Memecik”) periyodisite olayının fenolojik, morfolojik ve pomolojik yönden irdelenmesi amacıyla bu çalışma planlanmıştır. Bu amaçla Memecik zeytin çeşidinden kurulu zeytin bahçesinde, 2016 yılı içerisinde seçilen ve o yıl itibariyle verimli ve verimsiz olan ağaçlarda 2017 – 2018 yılları içinde çalışma yürütülmüş olup, yapılan bu çalışma kapsamında periyodisitenin fenolojik, morfolojik ve pomolojik yönden etkisini belirlemek amacıyla incelenen bütün parametreler göz önüne alındığında; yapılan istatiski analizlerde et oranı, kuru madde, ağaç başına verim ve gövde kesit alanına düşen verim parametreleri yıl faktörü bakımından istatistiki olarak önem arz ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Alternate bearing, which is one of the most important problems encountered in olive cultivation, is defined as the olive trees yielding fruit for one year (on years) and not giving or none at the following year (off year). Alternate bearing is determined genetically in olive. The severity of the periodicity is influenced by climatic conditions and cultural practices. This study was carried out in order to reveal phenological characteristics and pomological characteristics of the trees which are in Aydın Adnan Menderes University Central Campus in the area of approximately 30-40 aged Memecik olive orchard selected in 2016 fruitful and inefficient trees, and same trees and yield characteristics of some morphological features (shoot length, diameter, etc.) in 2017 and 2018, and to determine the behavior of trees on alternate bearing. As a result; there was no difference between the phenological stages of fruitful and inefficient trees depending on periodic fruit yield, and shoot growth was generally higher in inefficient trees, and pomological analysis of productivity and year factor revealed no significant differences.