Aile hekimliği polikliniğine başvuran obez bireylerin kardiyovasküler risklerinin belirlenmesinde yeni bir biyobelirteç olan betatrophin'ın prediktif değerinin araştırılması
Investigation of the predictive value of betatrophin, A new biomarker for determining cardiovascular risks of obese individuals applying to family medicine outpatient clinic
- Tez No: 608669
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN ERSİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Betatrophin (ANGPTL8), Framingham, Kardiyovasküler hastalık (KVH), Obezite, Betatrophin (ANGPTL8), Cardiovascular Disease (CVD), Framingham, Obesity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar mortalite ve morbiditenin en önemli nedenlerindendir.Aile hekimliği polikliniğine başvuran obez bireylerde; kardiyovasküler risk faktörlerinin belirlenmesi, kardiyovasküler riskin hesaplanması vemetabolik parametrelerle ilişkili olduğu düşünülen yeni bir biyobelirteç olan Betatrophin (ANGPTL8)'in kardiyovasküler hastalık (KVH) riskini öngörmedeki değerininortaya konulması amaçlanmaktadır. Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki araştırmamıza Aile Hekimliği polikliniğine ilk kez başvuran,obez 363 hasta dahil edilmiştir. Hastalar araştırmacı tarafından poliklinikte değerlendirilerek; sosyodemografik bilgileri edinilmiş, antropometrik ölçümleri yapılmış, obezite için rutin laboratuvar tetkikleri alınmış, ek olarak toplanan ve uygun şartlarda saklanan örneklerden Betatrophin(ANGPTL8) çalışılmıştır. Hastaların Framingham, SCORE, PRCAE risk hesaplama sistemlerinden KVH gelişme riski hesaplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların BKİ ortalaması 38,7±6,5 kg/m²'dir. Betatrophin düzeyi ortancası 745,8(364,2-1926,0) ng/L olup, Framingham alt risk grupları ile betatrophin düzeyi arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0,049). Tüm alt gruplar incelendiğinde özellikle orta risk grubu ile yüksek risk grubu arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0,029). KVH açısından önemli bir metabolik parametre olan trigliserit düzeyi ile betatrophin düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0,001, r=-0,166). SCORE ve PRCAE alt risk gruplarında, betatrophin düzeyi ile risk skoru arasında ilişki saptanmamıştır. Tip 2 diyabetik hastalarda betatrophin düzeyinin azaldığı,ancakaralarında anlamlı bir ilişki olmadığı (p=0,176)görülmüş;bununla birlikte insülin kullanımı ilebetatrophin düzeyi arasında anlamlıbir ilişki olduğu bulunmuştur (p=0,013). Sonuç: SCORE ve PRCAE gibi sistemler ile belirlenen alt gruplarda anlamlı bir ilişki ortaya konulamamış olsa da; Framinghamskorlama sistemi ile belirlenen risk grupları ve trigiserit düzeyi ile anlamlı ilişkisi,betatrophinin KVH riskini öngörmede yeni bir biyobelirteç olarak kullanılabilmesi için ümit verici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Cardiovascular diseases are among the most important causes of mortality and morbidity. The aim of this study is to determine the cardiovascular risk factors of obesity subjects, calculate the cardiovascular risk and to determine the valueof betatrophin(ANGPTL8), a new biomarker that is thought to be associated with metabolic parameters in predicting the cardiovascular risk. Methods: In the cross-sectional and descriptive study were included 363 obese subjects who applied to the Family Medicine outsubject clinic forthe first time. Sociodemographic information was obtained by the researcher in the outpatient clinic, anthropometric measurements were performed, routine laboratory tests were taken and additionally, Betatrophin (ANGPTL8) was studied from samples collected and stored under appropriate conditions.The risk of CVD development was calculated. Results: The mean BMI of the participants was 38.7±6.5 kg/m2. The median betatrophin level was 745.8 (364.2-1926.0) ng/L, and a significant correlation was found between betatrophin level and Framingham sub-risk groups (p=0.049). When all subgroups were examined, a significant relationship was found between middle risk group and high risk group (p=0.029). There was a significant relationship between the triglyceride level and betatrophin level of the patients (p=0.001, r=- 0.166). There was no correlation between betatrophin level and risk score in SCORE and PRCAE sub-risk groups. In type 2 diabetic patients, betatrophin levels decreased but there was no significant relationship between them (p = 0.176); however, there was a significant relationship between insulin use and betatrophin level (p = 0.013). Conclusions: Although there was no significant relationship between the SCORE and PRCAE sub-groups; their significant relationship withthe risk groups determined by the Framingham scoring system and triglyceride levels are promising for the use of betatrophin as a new biomarker for predicting cardiovascular disease (CVD) risk.