Sağlık kurumuna başvuran bireylerde hasta merkezli iletişim engelleri ve ilişkili faktörler
Patient-centered communication barriers and related factors in individuals applying to health institution
- Tez No: 608677
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇETİN, UZMAN SABAH TÜZÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sağlık İletişimi, İletişim Engelleri, Hastalar, Sağlık Hizmeti Sağlayıcıları, Sağlık Personeli, Health Communication, Communication Barriers, Patients, Healthcare Providers, Healthcare Personnel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Sağlık iletişiminde en önemli rol oynayan faktörlerden biri de şüphesiz hastalarla kurulan iletişimdir. Bu iletişimin en iyi koşullarda sağlanması için hastalar açısından bu iletişimi zorlaştıran etmenlerin belirlenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu araştırmada farklı sağlık birimlerine başvuran hastalarda hasta merkezli iletişim engelleri ve ilgili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı bu araştırmada S.B.Ü Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Doğum ve Hastalıkları, Genel Cerrahi, Acil Servis Yeşil Alan Polikliniklerine ve Tuzla Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne 01 Şubat 2019-31 Ağustos 2019 tarihleri arasında başvuran 18 yaş ve üzeri bireyler dahil edilmiştir. Ölçeğin uygulanmasını kabul eden bireylere sosyodemografik form, Hasta Merkezli İletişim Engelleri Ölçeği (HMİEÖ) ve Yetişkin Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 384 katılımcı dahil edilmiş olup, katılımcıların 184 (%47,9)'ü E-ASM'ye, 40 (%10,4)'ı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine, 40 (%10,4)'ı İç Hastalıkları polikliniğine, 40 (%10,4)'ı Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine, 40 (%10,4)'ı Genel Cerrahi polikliniğine, 40 (%10,4)'ı Acil Servis Yeşil Alan polikliniğine başvurmuştur. Tüm katılımcıların HMİEÖ toplam puanı 3,7±0,4 olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların başvurdukları sağlık birimine göre HMİEÖ toplam puanı değerlendirildiğinde, E-ASM' deki katılımcılarda 3,7±0,4, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğindeki katılımcılarda 3,7±0,5, İç Hastalıkları polikliniğindeki katılımcılarda 3,8±0,6, Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğindeki katılımcılarda 3,8±0,5, Genel Cerrahi polikliniğindeki katılımcılarda 3,6±0,4 ve Acil Servis Yeşil Alan polikliniğindeki katılımcılarda 3,8±0,3 olarak saptanmış olup, başvurulan sağlık birimleri arasında HMİEÖ toplam puanı açısından anlamlı fark gözlenmemiştir (p=0,385). Sonuç: Bu çalışmada hasta merkezli iletişim engelleri açısından farklı sağlık birimlere başvuran bireylerde fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: One of the most important factors in health communication is undoubtedly communication with patients. In order to ensure this communication in the best conditions, it is also important to determine the factors that make this communication difficult for the patients. The aim of this study was to evaluate patient-centered communication barriers and related factors in patients admitted to different units. Materials and Methods: In this cross-sectional and descriptive study, individuals who are over 18 years old and applied to the SBU Kartal Dr Lutfi Kirdar Training and Research Hospital Internal Medicine, Pediatric, Obstetrics and Gynecology, General Surgery, Emergency Department Green Zone polyclinics and Tuzla Education Family Health Center between 01 February 2019 - 31 August 2019 are included. Sociodemographic form, Patient Centered Communication Barriers Scale (PCCBS) and Adult Health Literacy Scale were administered to the individuals who accepted the application of the scale. Results: A total of 384 participants were included in the study, and 184 (47,9%) applied to Education Family Health Center, 40 (10,4%) applied to the Pediatric polyclinic, 40 (10,4%) applied to the Internal Medicine polyclinic, 40 (10,4%) applied to the Obstetrics and Gynecology polyclinic, 40 (10,4%) applied to the General Surgery polyclinic, 40 (10,4%) applied to the Emergency Department Green Zone polyclinic. Total PCCBS score of all participants was found to be 3,7 ± 0,4. When the total scores of the participants were evaluated according to the health unit they applied, 3,7 ± 0,4 in Education Family Health Center, 3,7 ± 0,5 in pediatric polyclinic, 3,8 ± 0,6 in internal medicine polyclinic, 3,8 ± 0,5 in the Gynecology and Obstetrics polyclinic, 3,6 ± 0,4 in the General Surgery polyclinic, 3,8 ± 0,3 in the Emergency Department Green Zone polyclinic, and there was no significant difference between the health units in terms of the PCCBS total score (p=0,385). Conclusion: In this study, no difference was found between the patients who applied to different health units in terms of patient-centered communication barriers.