Ankara ili bazı ilçelerindeki Aile Sağlığı merkezlerine başvuran 18 yaş üstü bireylerin geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile ilgili bilgi ve tutumlarının incelenmesi
Research of individuals' knowledges and attitudes related to traditional and integrative medicine who apply over the age of eighteen to family health centers some of counties in Ankara
  1. Tez No: 521581
  2. Yazar: NİHAN AK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NUR BARAN AKSAKAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif tıp, Geleneksel tıp, Tamamlayıcı tıp, Alternative medicine, Complementary medicine, Traditional medicine
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Yüzyıllardır insanlar bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmak için konvansiyonel tıp ve/veya geleneksel tıp gibi çeşitli yöntemlere başvurmuşlardır. Özellikle tüm dünyada kronik hastalıkların görülme sıklığının gittikçe artıyor ve yaşam kalitesini ciddi anlamda etkiliyor olması bireylerin geleneksel yöntemlere olan ilgisini arttırmaktadır. Bu araştırmada Ankara ili bazı ilçelerindeki aile sağlığı merkezlerine başvuran 18 yaş üstü bireylerin geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarıyla ilgili bilgi ve tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Ankara ili sınırları içerisinde yer alan Gölbaşı, Sincan, Etimesgut ve Yenimahalle ilçelerinde ikişer adet aile sağlığı merkezine başvuran 18 yaş üstü bireylerin katılımı ile yürütülmüştür. Araştırma kesitsel-tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmanın yapılacağı tarihten 1 hafta önce araştırma yapılacak sağlık kuruluşlarına başvuran 18 yaş üstü kişi sayısı öğrenilmiştir. Toplam 3359 kişinin başvurduğu belirlenmiş, %50 bilinmeyen sıklık alınarak %2 sapma ve %95 güven aralığında 1401 kişiye ulaşılması hedeflenmiş ve 1430 kişiye ulaşılmıştır. Evren büyüklüğü örneklem büyüklüğüne bölünerek (3359/1401=2,39) sağlık kurumuna başvuran her ikinci kişi araştırmaya alınmıştır. Katılımcıların %63,1'i geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını duymuştur. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını duyanların %66,8'i komşu/akraba/arkadaştan duymuştur. Katılımcıların %84,3'ü kupa uygulamasını, %80,3'ü sülük uygulamasını, %73,7'si akupunkturu, %73,3'ü bitkisel tedavi yöntemini duymuştur. Katılımcıların %83,4'ü geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının bazı sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılabileceğini belirtmiştir. Katılımcıların %32,6'sı bir sağlık sorununun tedavisinde geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını tercih etmiştir. Toplumda bu uygulamalarının bilinirliğinin oldukça yaygın olduğu ve toplumun bu uygulamalara ilişkin bilgileri daha çok yakın çevresinden aldığı görülmektedir. Hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemleri ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmaları, topluma ihtiyaç duyduğu bilgiyi aktarabilmeleri önemlidir.
Özet (Çeviri)
For centuries, people have resorted to various methods, such as conventional medicine and / or traditional medicine, in order to be in a good state of physical, emotional and social well-being. Especially the incidence of chronic diseases is increasing all over the world and the quality of life is seriously affecting the increasing interest of individuals in traditional methods. In this study, it was aimed to investigate the knowledge and attitudes of traditional and complementary medical practices of over 18 year olds who apply to the family health centers in some districts of Ankara province.The research was carried out with the participation of individuals over the age of 18 who applied to two family health centers in the districts of Gölbaşı, Sincan, Etimesgut and Yenimahalle which are located in the Ankara provincial borders. The research is a cross-descriptive type of research. One week before the date of the study, a number of people over 18 years of age were referred to health facilities to be investigated. A total of 3359 people were targeted and it was targeted to reach 1401 people with a 2% deviation and a 95% confidence interval with 50% unknown frequency, reaching 1430 people. By dividing the size of the universe into the sample size (3359/1401 = 2.39), every second person who applied to the health institution was taken to the investigation. 63.1% of the participants heard traditional and complementary medical practices. 66.8% of those who heard about traditional and complementary medical practices heard from their neighbors / relatives / friends. 84.3% of the participants had applied cup, 80.3% had leech application, 73.7% acupuncture and 73.3% herbal treatment method. 83.4% of the participants stated that traditional and complementary medical practices could be used in the treatment of some health problems. 32.6% of participants preferred traditional and complementary medical practices in the treatment of a health problem.It is seen that awareness of these practices is very widespread in the society and that the community receives more information about these applications from its close environment. Physicians and other health professionals should have more knowledge of traditional and complementary medical methods, and it is important that they can transfer the information they need to gather.