Ambulansla ve ayaktan acil servise başvuran hastaların acil servis doktorlarınca acil serviste kalış sürelerinin öngörülme düzeylerinin araştırılması
The prediction of length of stay and the prognosis of the ambulance patients and outpatients by the emergency phyicians
  1. Tez No: 608754
  2. Yazar: MUSTAFA ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİYE YOLCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Ambulans, Ayaktan, Bekleme süresi, Öngörü, Triaj, Ambulance, emergency service, outpatient, length of stay, prediction, triage
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Günümüzde acil servislerdeki hasta sayısının giderek artması, acil serviste bekleme sürelerinin uzamasına, hasta memnuniyetinin azalmasına ve gerçek acil olan hastaların tedaviden mahrum kalmasına neden olmaktadır. Biz çalışmamızda acil serviste çalışan hekimlerin başvuru anında hastaların acil serviste bekleme sürelerini ve sonuçlanma şekillerinin öngörme düzeylerini hekimlerin çalışma yılları arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu prospektif çalışma, 18 yaş üzeri hastalarda yapıldı. Hastalar triyaj alanında triyaj konusunda eğitimli bir hemşire tarafından 3'lü triyaj skalasına göre yeşil, sarı ve kırmızı triyaj kodlarına ayrıldı. Hastaların triajı yapıldıktan sonra muayene alanında bir doktor tarafından değerlendirildi. Ambulans ile getirilen hastalar ise direk olarak bir doktor (asistan, uzman, kıdemli uzman) tarafından sarı ve kırmızı triaj kodlarına göre değerlendirildi. Çalışmada acil servisimize başvuran hastaların geliş şikayeti, triaj kategorisi, geliş şekli, vital bulguları, hastayı ilk değerlendiren hekimin bilgileri, hastanın acil serviste öngörülen bekleme süresi, hastanın sonlanım şekli hekimler tarafından kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda hekimlerin hasta sonlanım öngörüleri incelendiğinde 6-10 yıldır görev yapmakta olanların hastaların servis ve yoğun bakıma yatış öngörü oranlarının anlamlı yüksek olduğu, 0-5 yıl ile 10 yıl ve üzerindeki görev yapmakta olanların hasta sonlanım öngörüleri incelendiğinde taburculuk oranlarının istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu bulundu. Çalışmamıza katılan hekimlerden 6-10 yıl ile 10 yıl ve üzerinde görev yapanların öngörü durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi. 0-5 yıl arasında görev yapan hekimlerin taburculuk oranlarının, 5 yıldan fazla hekimlik mesleği geçmişi olanlara göre daha yüksek olması istatistiksel açıdan anlamlı bulundu. Sonuç: Acil serviste kalış süresi ve sonlanım öngörüsü deneyimli doktorlarda daha doğrudur ve bu kalabalık olan acil servis gözlem alanlarının planlamasında daha efektif olabilir.
Özet (Çeviri)
The Prediction Levels of Length of Stay and the Prognosis of the Ambulance Patients and Outpatients bu the Emergency Clinicians Aim: The increased number of emergency clinic patients cause the length of stay in the emergency department, low patient satisfication and dissmiss of real emergency patients. In this study, we aimed to determine the prediction levels of length of stay and the prognosis of the ambulance patients and outpatients bu the emergency physicians according to working year. Materials & Methods: This prospective study included patients over 18 years old. The triage of outpatients were made by a senior nurse and patients were divided into three triage categories such as green, yellow and red. Then these patients were evaluated by the emergency physiciand at the examination areas. Ambulance patients were directly evaluated by the emergency physician. These amculance patients were noted as yellow or red according to triage categories. The main complaints, triage category, presentation method, vital signs, predicted length of stay in the emergency department, prediction of the prognosis were noted by the clinicians. Results: The right prediction levels of hospitalisation (clinic/intensive care unit) was higher in clinicians whose working year is between 6-10 years. Prediction of dischargement was higher in 0-5 years and >10 year clinicians. There was no significant difference between 6-10 year and >10 year group according to prediction level. Prediction of dischargement was higher in 0-5 year group than 6-10 year and >10year group. Conclusion: Experienced clinicians can make much more accurate prediction on length of stay and the prognosis of the emergency patients so crowded follow-up areas of the emrgency room can be planned much more effectively.