Çalışma yaşamı kalitesi ve iş-yaşam dengesi ilişkisinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A study to determine the relationship between work life quality and work-life balance
  1. Tez No: 608813
  2. Yazar: SERİM ELİF ÖZARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCA SÜRGEVİL DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Quality of Work Life, Work Life Balance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, çalışma yaşamı kalitesi ile iş-yaşam dengesi arasındaki ilişki Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesine kayıtlı Makina, Endüstri ve Mekatronik mühendisleri örneklemi açısından ele alınmıştır. Çalışmada ayrıca, söz konusu mühendislerin çalışma yaşamı kaliteleri ve iş-yaşam dengesi algılarının, demografik özelliklerine göre (yaş, cinsiyet, medeni, durum, deneyim, pozisyon) farklılaşıp farklılaşmadığı araştırmıştır. Çalışmada biri çalışma yaşamı kalitesi ölçeği, ikisi iş-yaşam dengesi ölçeği olmak üzere üç ölçeğin esas alındığı, 37 maddelik bir anket formu kullanılmıştır. Ankette kullanılan ölçeklerin birincisi Sirgy, vd. (2001) tarafından geliştirilen ve Taşdemir-Afşar (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan 16 maddelik Çalışma Yaşam Kalitesi ölçeğidir. Ölçeklerin ikincisi Netemeyer vd. (1996) tarafından geliştirilen, Efeoğlu (2006) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 10 maddelik İş-Yaşam Dengesi ölçeği ve üçüncüsü Apaydın (2011) tarafından geliştirilen 11 maddelik İş-Yaşam Dengesi ölçeğidir. Çalışmada çalışma yaşamı kalitesi ile iş-yaşam dengesi arasında bir ilişki olup olmadığına bakılmış; yapılan analizler sonucunda iş-yaşam dengesi algısının, çalışma yaşamı dengesi algısı ile ilişkili olduğu ve iş-yaşam dengesi algısının çalışma yaşamı kalitesini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada ele alınan demografik özelliklere göre ise çalışma yaşamı kalitesi ve iş-yaşam dengesi algıları üzerinde farklılık olmadığı saptanmıştır. Anahtar Kelimler: Çalışma Yaşamı Kalitesi, İş-Yaşam Dengesi.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between quality of work life and work life balance is discussed in terms of the samples taken from Mechanical, Industrial and Mechatronics engineers registered in the Izmir branch of the Chamber of Mechanical Engineers. The study also sought to determine whether engineers' perceptions of quality of work life and work life balance differed according to their demographic characteristics (age, sex, marital status, experience and occupation). A survey of 37 questions was used in this research, which was based on three scales, one being the quality of work life and the other is about work-life balance. The first of the scales used in the questionnaire is the 16-item quality of work life scale developed by Sirgy, et al. (2001) and adapted to Turkish by Taşdemir-Afşar (2011). The second one is developed by Netemeyer et al. (1996) and adapted to Turkish by Efeoğlu (2006). Moreover, the work life balance is measured by 10-item scale. Concerning the third one, it relates to an 11-item work life balance scale developed by Apaydın (2011). It was examined in the research whether there was a link between quality of work life and work life balance. As a result of the analyzes, it was concluded that a significant relationship is found between the perception of work life balance and the quality of work life. Besides, the perception of work life balance affects the quality of work life. On the other hand, according to the demographic characteristics of the study, it was found that there was no difference between the perceived quality of work life and work life balance.