Çalışan bireylerde rekreasyonel aktivite, sağlıklı yaşam davranışları, iş yaşam kalitesi ve okupasyonel denge arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between recreational activity, healthy life behaviors, quality of work life and occupational balance in working individuals
  1. Tez No: 883244
  2. Yazar: AYÇA SOYDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyonel Aktivite, İş Yaşam Kalitesi, Sağlıklı Yaşam Becerileri, Okupasyonel Denge, Recreational Activity, Quality of Work Life, Healthy Life Skills, Occupational Balance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Soydan, A. (2024). Çalışan Bireylerde Rekreasyonel Aktivite, Saglıklı Yaşam Davranışları İş ‎Yaşam Kalitesi Ve Okupasyonel Denge Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Atlas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Ergoterapi Anabilim Dalı, İstanbul. Bireylerin serbest zamanlarını değerlendirme şekilleri, fiziksel ve ruhsal sağlığı ve iş hayatında deneyimlediği memnuniyet, tatmin ve refah düzeyi bireyin okupasyonel dengesi ve yaşam kalitesi açısından önemlidir. Okupasyonel dengeyi korumak, bireyin fiziksel ve zihinsel sağlığını destekler ve yaşam kalitesini artırır. Bu araştırmada çalışan bireylerde rekreasyonel aktivite, sağlıklı yaşam ‎davranışları ve ı̇ş yaşam kalitesinin okupasyonel dengeye ‎etkisinim ı̇ncelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma örneklemi gönüllü olarak katılım sağlayan 424 sağlıklı bireyden oluşmaktadır. Değerlendirmede demografik bilgilerine ek olarak, boş zaman aktivite tutumlarını değerlendirmek için Boş Zaman Tutum Ölçeği, sağlıklı yaşam biçimi davranışları için Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II, yaşam kalitesinin belirlenmesi için Çalışanlar için Yaşam Kalitesi Ölçeği ve okupasyonel denge için Okupasyonel Denge Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılarda serbest zaman tutumu, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, yaş, haftalık çalışma süresi ve gelir durumu değişkenlerinin okupasyonel denge üzerinde pozitif yönlü etkiye sahip olduğu ve artırdığı görülmektedir. Buna karşılık çalışanlar için yaşam kalitesi, mesleki kıdem ve boş zamanı değerlendirmede güçlük yaşama durumununun artmasının okupasyonel dengeyi olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Katılımcıların yaşam kaliteleri ile ilgili olarak cinsiyet ve yaşa göre anlamlı farklılık meydana gelmediği, bekar bireylerde evli olanlara göre yaşam kalitesinin daha yüksek olduğu, ayrıca evli olan bireylerde sağlık sorumluluğu ve beslenme alışkanlıklarının bekar bireylere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların çalışanlar için yaşam kalitesi ile ilgili olarak bekar bireylerin evli bireylere göre tükenmişlik düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Katılımcılarda okupasyonel denge bakımından cinsiyet, yaş, medeni durum, mesleki kıdem ve haftalık çalışma süresine göre anlamlı farklılık meydana gelmediği belirlenmiştir. Ayrıca gelir düzeyi orta olan katılımcıların okupasyonel denge düzeylerinin daha yüksek olduğu, boş zamanları değerlendirmede güçlük yaşamayan katılımcıların hiçbir zaman güçlük yaşamayan katılımcılarda bazen ve her zaman güçlük yaşayanlara göre okupasyonel denge düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Soydan, A. (2024). Examination of the Relationship Between Recreational Activity, Healthy Life Behaviors, Work and Life Quality and Academic Balance in Working Individuals, İstanbul Atlas University Postgraduate Education Institute, Department of Occupational Therapy, İstanbul. The ways in which individuals utilize their leisure time, along with their physical and mental health, and the level of satisfaction and well-being they experience in their work life, are crucial for occupational balance and quality of life. Maintaining occupational balance supports an individual's physical and mental health and enhances their quality of life. This study aimed to examine the effects of recreational activities, healthy lifestyle behaviors, and work-life quality on occupational balance among working individuals. The study sample consisted of 424 healthy volunteers. In addition to demographic information, the Leisure Attitude Scale was used to assess leisure activity attitudes, the Health-Promoting Lifestyle Profile II was employed to evaluate healthy lifestyle behaviors, the Quality of Work Life Scale for assessing work-life quality, and the Occupational Balance Questionnaire was used to measure occupational balance. The findings indicated that leisure attitude, healthy lifestyle behaviors, age, weekly working hours, and income level positively impacted and improved occupational balance. Conversely, it was determined that an increase in the quality of work life, occupational tenure, and difficulty in utilizing leisure time negatively affected occupational balance. Regarding participants' quality of life, no significant differences were found based on gender and age, but single individuals exhibited higher quality of life compared to married ones. Additionally, married participants had higher levels of health responsibility and better nutrition habits compared to single participants. In terms of work-life quality, single individuals showed higher levels of burnout than their married counterparts. Occupational balance did not significantly differ according to gender, age, marital status, occupational tenure, and weekly working hours. Furthermore, participants with moderate income levels demonstrated higher occupational balance, and those who never experienced difficulties in utilizing leisure time had higher occupational balance levels compared to those who sometimes or always faced such difficulties.