Göçün mekânsal ve ekonomik etkileri: İştip Türkleri örneği
The spatial and economic impacts of immigration: The case of Turks in İštip
  1. Tez No: 609019
  2. Yazar: IZET OSMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR YÜKSEL HOŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İştip Türkleri, Türk Köyleri, Göç, Mekânsal, Ekonomik, Etkileri, Shtip (Štip) Turks, Turkish Villages, Migration, Spatial, Economic, Effects
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada II. Dünya Savaşı esnasında ve sonrasında, Makedonya'da yaşayan Türklere karşı Bulgar, Partizan ve komünist rejimin uygulamış olduğu baskılar ele alınmış, yaşanan baskılar ve katliamların sonucunda günümüz İştip şehri ve köylerinde yaşayan Türklerin göçü ve göçün mekânsal ve ekonomik etkileri ortaya konulmuştur. Özellikle 1953 yılından sonra başlayan kitlesel olarak devam eden bu göçler ile Makedonya'nın özellikle doğu kesimindeki Türk yerleşmeleri birbiri ardınca boşalmıştır. Bölgedeki Türk toplumu, şehirli kısmın bölgeyi tamamen terk edişi ile bütünüyle kırsal bir toplum haline gelmiştir. Bu bağlamda çalışmamızda geride kalan az sayıdaki Türk toplumunun bu son durumda ekonomik, sosyal ve toplumsal olarak yaşadıkları sorunlar değerlendirilmiştir. Türklere yönelik yapılan siyasi, sosyal ve kültürel baskılar sonucunda Türkler, Türkiye Cumhuriyetine göç etmek zorunda kalmıştır. Yaşanan bu göç sonucunda Türk nüfusun sayısı azalmış ve göç esnasında nice dramlar yaşanmıştır. Bu göç olayı göç eden kişileri ekonomik olarak etkilediği gibi Makedonya Cumhuriyetini de etkilemiştir. Göç eden Türk toplumunun, yerini dolduracak nüfusun olmayışı, ekilir biçilir arazilerin boş kalmasına, vergi veren nüfusun azalmasına da neden olmuştur. Bölge, siyasal ve sosyal açıdan dönüşüm geçirmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, During and after World War II, the pressures of Bulgarian, partisan and communist regime against the Turks living in Macedonia were discussed and the migration of the Turks living in today's city of Shtip (İştip) and villages as a result of the pressures and massacres experienced and the spatial and economic effects of the migration were revealed. These mass migrations, which began especially after 1953, left the Turkish settlements in the eastern part of Macedonia one after the other. The Turkish community in the region has become a completely rural community with the abandonment of the urban part. In this context, the economic, social and social problems of the few remaining Turkish communities were evaluated. As a result of the political, social and cultural pressures against the Turks, the Turks had to emigrate to the Republic of Turkey. As a result of this migration, the number of Turkish emigrants decreased and there were many dramas during the migration. This migration event affected the emigrants economically as well as the Republic of Macedonia. The lack of population to fill the place of the emigrating Turkish society has caused the lands to become empty and the tax-paying population to decrease. Region, has been transformed in terms of political and social aspects.