Aristoteles'in mutluluk anlayışı
Aristotle's notion of happiness
  1. Tez No: 609069
  2. Yazar: KEZİBAN BENZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET KORKUT RAPTİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mutluluk, İyi, İşlev, Erdem, Etkinlik, Theoria, Happiness, Good, Function, Virtue, Activity, Contemplation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tezde, Aristoteles etiğinde merkezi bir öneme sahip olan mutluluk kavramı ele alınmaktadır. Mutluluk, geçmişten günümüze farklı filozoflar tarafından farklı şekillerde ele alınmıştır. Mutluluk'a dair sistemli bir görüş ortaya koyan Aristoteles, 'Mutluluk, ruhun erdeme uygun etkinliğidir' tanımıyla, insanın erdemlere uygun etkinlikte bulunduğu takdirde mutluluk'a erişebileceğini belirtmektedir. Bu tezin asıl meselesi de, mutluluk'a erişebilmede önemli bir yere sahip olan karakter erdemleri ve düşünce erdemlerinin, önem bakımından, mutluluktaki yerini incelemektir. Bu tezin ilk bölümünde, Aristoteles'e göre iyi, amaç, işlev ve etkinlik kavramları arasındaki ilişki kurulup, söz konusu kavramlar arasındaki bağlar açıklanmaktadır. İkinci bölümünde, erdemin Aristoteles etiğindeki yeri incelenmektedir. Tezin ana konusunun ele alındığı üçüncü bölümde ise, karakter erdemleri ve düşünce erdemlerinin mutluluk'a erişebilmek bakımından birbirlerine öncelikli olup olmadıklarını kavrayabilmemiz açısından 'akılsalcı' ve 'kapsayıcı' görüşler incelenmektedir. Yapılan inceleme sonucunda 'kapsayıcı anlayış'ın Aristoteles'in mutluluk anlayışını daha iyi yansıttığı savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the notion of happiness which has a central importance in Aristotle ethics is discussed. Happiness has been discussed in different ways by different philosophers from past to present. Aristotle, who put forward a systematic view of happiness, with his definition:“Happiness is the virtuous activity of soul”indicates that human beings can reach happiness if they act in accordance with virtue. The main concern of this thesis is to examine the contribution of character virtues and intellectual virtues, both which have an important role in achieving happiness, with respect to their significance. In the first part of this thesis, the relationship among the concepts of good, end, function and activity is established with respect to Aristotle's view, and the connections among these concepts are explained. In the second part of this thesis, the place of virtue in Aristotle's ethics is examined. In the third part, which constitutes the main subject of this thesis, 'intelectualist' and 'inclusive' views are discussed in order to understand whether character virtues or intellectual virtues have the priority for achieving happiness. As a result, it is defended that inclusive views are better in describing Aristotle's understanding of happiness.