Nefīse-i Uhreviyye (1b/68b) Giriş-inceleme-metin-dizinler-tıpkıbasım
Nefīse-i Uḫreviyye (1 b/68b) Introduction-review-text-index- facsimile
- Tez No: 609114
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YASTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nefise-i Ubreviyye, Klasik Osmanlı Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, İmla özellikleri ve şekil bilgisi, Nefise-i UlJreviyye, Classical Ottoman Turkish, Old Anatolian Turkish, Spelling features and morphology Necmettin
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 574
Özet
Araştırmamıza konu olan Nefise-i Ubreviyye adlı eser Klasik Osmanlı Türkçesi dönemine ait halk kitleleri için yazılan fıkhı bir eserdir. Klasik Osmanlı Türkçesi XVI. yüzyıldan başlayıp XIX. yüzyılın ortalarına kadar devam eder. Bu dönem dudak uyumu sürecinin başladığı ve önemli ölçüde gelişme gösterdiği bir devredir. Bu devre özellikle Türkçenin ses uyumları başta olmak üzere ses ve şekil bilgisindeki gelişmeleri ve değişmeleri göstermesi açısından önemlidir. Çalışmamızda toplam 125 varaktan oluşan yazmanın 1 b/-68b arasındaki varakları incelenmiştir. Çalışmamız“Giriş - İnceleme - Metin - Dizinler - Tıpkıbasım”bölümlerinden oluşmuştur. Giriş kısmında eserin mütercimi ve nüshaları hakkında bilgi verilmiştir. İnceleme kısmında eserde tespit edilen belli başlı imla özellikleri ve şekil bilgisi yer almıştır. Çalışmanın metin bölümünde, 1 b/68b varakları arası transkripsiyon işaretleriyle Latin harflerine aktarılmıştır. Dizin bölümü, kelimeler ve ekler dizini olmak üzere iki alt başlıktan oluşmuştur. Kelimeler dizininde eserde geçen kelimeler, özel adlar ve tamlamalar alfabetik verilmiştir. Ekler dizininde metnimizde geçen tüm yapım ve çekim ekleri alfabetik sırayla yer alınmıştır. Aynı kelime tabanına birden çok fazla gelen eklerin sayısı parantez içinde verilmiştir. Son bölümde, Tıpkıbasım ve sonuç kısmı yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The work named Nefise-i Ubreviyye, which is the subject of our research, is a fiqh work written for the masses belonging to Classical Ottoman Turkish period. Classical Ottoman Turkish starts from XVI. Century up to the midst of XIX. Century. This period is a period in which lip adaptation process began and improved significantly. This period is especially important in terms of showing the developments and changes in the sound and morphology, especially the sound harmonies of Turkish. In this study, the leaflets between 1 b and 68b ofa total of 125 leaves were examined. Our study consists of the sections of“Introduction - Review - Text - Index Facsimile”.In the section of introduction, information about the translator and copies of the work is given. in the section of review, the main spelling features and morphology determined in the work are included. in the section of test of the study, the leaflets between 1 b and 68b are transcribed to Latin letters. in the section of index consists of two subheadings as the words and the index of suffixes. in this section, the words, proper names and propositional phrases are given in the alphabetical order. In the index of suffixes, derivational affixes and inflectional suffixes in the text are in alphabetical order. The number of suffıxes that appear more than one tot the same word base is given in parentheses. There are the sections of facsimile and conclusion in the last section.