Effect of carvacrol on oxidative stability of sunflower seed oil during storage
Karvakrol'un ayçİçek yağının depolama sırasındaki oksidasyon dayanıklılığına etkisi
  1. Tez No: 609163
  2. Yazar: HİLAL ALAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDENİ MASKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rancimat, PetroOXY, Oksidasyon Stabilitesi, İndüksiyon Süresi, Depolama, Rancimat, PetroOXY, Oxidation Stability, Induction Period, Storage
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gıda Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Doğal antioksidanlar son zamanlarda popülerlik kazanmıştır, çünkü sentetik olanların toksik ve kanserojen etkileri vardır. Bu çalışmada Karvakrol doğal bir antioksidan olarak kullanılmış ve sentetik bir antioksidan BHT ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada, hem normal koşullar altında hem de hızlandırılmış testler kullanılarak yağların raf ömrü belirlenmiştir. Rancimat ve PetroOXY cihazları, yenilebilir yağların oksidatif stabilitesini ve raf ömrünü araştırmak için kullanılır. Bu çalışmanın amacı, Rancimat ve PetroOXY test cihazları ile orta oleik ayçiçeği tohumu yağının raf ömrünü tahmin etmektir. Çalışma 110, 120 ve 130°C 'de hem Rancimat hem de PetroOXY cihazlarıyla hızlandırılmış yöntemler olarak yapıldı. Ek olarak, ayçiçeği yağı 20, 30 ve 40 ° C'lik normal saklama sıcaklıklarında depolandı. Hem normal depolama koşullarında hem de hızlandırılmış yöntemlerde Karvakrol'ün BHT kadar koruyucu olmadığı belirlenmiştir. Rancimat ve PetroOXY cihazları ile indüksiyon süreleri (IP), sırasıyla 110, 120 ve 130°C sıcaklıklarda 5,45, 2,86, 1,45 ve 2,23, 1,12 ve 0,62 saat olarak ölçüldü. Normal depolama sıcaklıklarında, IP değerleri gün olarak teğet yöntemle ölçülmüştür. Belirlenen IP değerlerinde peroksit değerleri (PV), sırasıyla 20, 30 ve 40 °C 'de 12,08, 29,24 ve 33,09 olarak tespit edilmiştir. Rancimat ve PetroOXY cihazlarından 20, 30 ve 40 °C'lik normal depolama sıcaklıkları için öngörülen indüksiyon süreleri sırasıyla 88,71, 48,85 ve 23,22 ve 30,17, 15,91 ve 8.38 gündü. Rancimat yöntemiyle normal depolama sıcaklıkları için raf ömrü tahmini, PetroOXY cihazına göre daha güvenilir olduğu görülmüştür. Ayrıca, iki hızlandırılmış yöntem arasında iyi bir korelasyon olduğu ve PetroOXY'nin Rancimat'tan daha hızlı bir yöntem olduğu gözlendi
Özet (Çeviri)
Natural antioxidants recently have gained popularity since synthetic ones have toxic and carcinogenic effects. In the present study, carvacrol was used as a natural antioxidant and compared with a synthetic antioxidant BHT. In this study, the shelf- life of oils was determined both under normal conditions and using accelerated tests. Rancimat and PetroOXY devices are used to investigate the oxidative stability and shelf-life of edible oils. Therefore, the purpose of this study was to predict shelf-life of mid-oleic sunflower seed oil by Rancimat and PetroOXY test devices. The study was performed at 110, 120, 130oC with both Rancimat and PetroOXY devices as accelerated methods. In addition, sunflower seed oil was stored at normal storage temperatures of 20, 30 and 40oC. It was determined that carvacrol was not as protective as BHT in both normal storage conditions and accelerated methods. The induction periods (IP) with Rancimat and PetroOXY devices were measured as 5.45, 2.86 and 1,45 and 2.23, 1.12 and 0.62 hours at temperatures of 110, 120 and 130oC, respectively. At normal storage temperatures, the IP values were measured by tangent method in terms of days. The peroxide values (PV) at the determined IP values were 12.08, 29.24 and 33.09 at 20, 30 and 40 oC, respectively. The induction periods predicted from Rancimat and PetroOXY devices for normal storage temperatures of 20, 30 and 40°C were 88.71, 48.85 and 23.22 and 30.17, 15.91 and 8.38 days, respectively. The shelf-life prediction for normal storage temperatures from Rancimat method was seems more reliable than those of PetroOXY device. Also, there was a good correlation between two accelerated methods and it was observed that PetroOXY was a faster method than Rancimat.