Effect of various drying techniques on quality properties of organic blueberry fruit
Çeşitli kurutma tekniklerinin organic mavi yemiş meyvesinin kalite özellikleri üzerine etkisi
  1. Tez No: 609164
  2. Yazar: GÜLŞAH GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDENİ MASKAN, DOÇ. DR. K. BÜLENT BELİBAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Organik Yabanmersini, Kurutma, Ultrason, Fenolik İçeriği, Mikrodalga, Organic Blueberry, Drying, Ultrasound, Phenolics Content, Microwave
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET ÇEŞİTLİ KURUTMA TEKNİKLERİNİN ORGANİC MAVİ YEMİŞ MEYVESİNİN KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ GÖK, Gülşah Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Danışman: Prof. Dr. Medeni MASKAN İkinci Danışman: Dr. Öğr. Üyesi K. Bülent BELİBAĞLI Aralık 2019 81 sayfa Konveksiyonel (havalı) ve mikrodalga-konveksiyonel (hibrit) kurutma yöntemlerinin ve ultrason ve ozmotik dehidrasyon önişleminin, organik yabanmersininin kurutma özellikleri ve bazı kalite parametreleri üzerindeki etkileri araştırıldı. Konveksiyonel kurutma 60, 70 ve 80 °C sıcaklıklarında yapıldı. Hibrit kurutma 60 °C sabit hava sıcaklığında, 150, 180 ve 210 W güç seviyelerinde uygulandı. Yabanmersinleri eşzamanlı bir ultrason ve ozmotik dehidrasyon önişlemine tabi tutuldu. Ozmotik ortam olarak organik elma suyu konsantresi (70 °Briks) kullanıldı. Ultrason önişlemi kurutma sürecini uzattı. Hibrit kurutma havalı kurutmaya göre daha kısa kurutma süreleri ile sonuçlandı. Havalı kurutmada sıcaklığın, hibrit kurutmada mikrodalga gücünün artması kurutma hızlarını artırdı. Tüm kurutma koşullarına en iyi uyan model Midilli et al. olarak belirlendi. Hibrit kurutmada, havalı kurutma yöntemine göre daha yüksek toplam fenolik madde içeriği (TPC) ve antioksidant aktivite (AA) değerleri elde edildi. En düşük TPC ve AA değerleri havalı kurutmada 70 oC sıcaklıkta elde edilirken, en yüksek değerler 180 W hibrit kurutmada elde edildi. Ultrason ve ozmotik dehidrasyon işleminin uygulanması TPC ve AA değerlerini anlamlı ölçüde düşürdü. Renk değerleri genel olarak birbirine benzer bulundu. Sonuç olarak, hibrit kurutma yabanmersininin kurutulması için alternatif bir dehidrasyon yöntemi olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF VARIOUS DRYING TECHNIQUES ON QUALITY PROPERTIES OF ORGANIC BLUEBERRY FRUIT GÖK, Gülşah M.Sc. in Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Medeni MASKAN Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. K. Bülent BELİBAĞLI December 2019 81 pages The effects of convectional air and microwave-convectional (hybrid) drying methods, and ultrasound and osmotic dehydration pretreatment on drying characteristics and some quality parameters of organic blueberry were investigated. Convectional drying was performed at 60, 70, and 80 °C temperatures. Hybrid drying was performed at 150, 180 and 210 W power levels at 60 °C constant air temperature. Blueberries were exposed to a simultaneous ultrasound and osmotic dehydration pretreatment. An organic apple juice concentrate (70 °Brix) was used as the osmotic medium. The ultrasound pretreatment extended the drying process. Hybrid drying resulted in shorter drying times compared to air drying. Increasing temperature in air drying and microwave power in hybrid drying increased the drying rates. The best fitting model for all drying conditions was determined as Midilli et al. model. Higher total phenolics content (TPC) and antioxidant activity (AA) levels were obtained by the hybrid drying compared to hot air method. The highest TPC and AA values were obtained at 180 W hybrid drying, while the lowest values were obtained at 70 oC air drying. Application of ultrasound and osmotic dehydration treatment led to a significant decrease in TPC and AA. Color values were generally similar to each other. As a conclusion, hybrid drying can be considered as an alternative dehydration method for the drying of blueberries.