Kuzey Ankara girişi kentsel dönüşüm projesi uygulamalarının kent ekolojisi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the urban transformation project implementation in Northern Ankara in terms of urban ecology
  1. Tez No: 609204
  2. Yazar: MELTEM DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. HATİCE SELMA ÇELİKYAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, kentsel dönüşüm, kent ekolojisi, ekolojik kentsel tasarım, ekolojik kentsel planlama, Ecology, urban transformation, urban ecology, ecological urban design, ecological urban planning
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Ülkemizde nüfusun hızlı bir şekilde artış göstermesi, geçim sıkıntısından dolayı köyden kente göç oranının artması gibi etkenler konut sıkıntısını da beraberinde getirmiştir. Böylece hızlı ve çarpık kentleşme, gecekondulaşma açığa çıkmıştır. Bu soruna çözüm amaçlı“kentsel dönüşüm”adı altında kısa zaman diliminde çok sayıda insanın konaklama sorununu giderebilecek, düşük gelir sahipleri için uygun olduğu savunulan toplu yerleşim alanları yapılmıştır. Bu çalışmada toplu konut projelerinden biri olan“Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi (Protokol Yolu) ”nin kent ekolojisi açısından kentsel dönüşümü incelenmiştir. Bu çalışmanın temel amacı; günümüzdeki kentsel dönüşüm adı altında yapılan çalışmaların ekolojik kentsel planlama ve ekolojik kentsel tasarım ilkelerine uyumluluk gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Çalışma dahilinde çalışma alanı sınırları içerisinde bulunan yapıların birbirleriyle ilişkileri, açık-yeşil alanlar, alana ulaşım incelenmiştir. Çalışma alanında uygulanan kentsel dönüşüm projesine kent ekolojisi doğrultusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Factors like rapid increase in population and increase in rural to urban migration because of living difficulties, also brings residence issues along with it. Thus, crooked urbanization and slums came into the open. 'Urban transformation' is adopted to come up with a solution to this problem. According to this, it is claimed that collective settlement areas which is appropriate for low income holders are built so that many people's residence issues will able to be eliminated in short term. In this exercise, one of the collective settlement projects“Kuzey Ankara Entrance Urban Transformation Project (Protocol Road)”s urban transformation was examined in terms of urban ecology. The main purpose of this study; is to determine whether the studies carried out under the name of today's urban transformation show compliance with the principles of ecological urban planning and ecological urban design. Within the scope of the study, the relationships between the buildings within the boundaries of the study area, light-green areas, access to the site and the ecological compatibility of the site were analyzed. Suggestions were made in line with urban ecology for the urban transformation project implemented in the study area.