Kur'ân kıssasları bağlamında hicret
In the context of the Qur'an short
  1. Tez No: 609303
  2. Yazar: GÜLSÜM GÖRGEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KASAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıssa, Peygamber, Hicret, Davet, Baskı, narrative, prophet, hijra, invitation, oppression
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Hicret, Kur'ân'da müminlerin inançlarından dolayı baskı ve zulüm gördükleri yerlerden, dinlerini daha rahat yaşayabilecekleri beldelere gidip orada yeni bir hayat kurması şeklinde anlatılır. Bununla birlikte birçok kıssada kelime olarak geçmese de sebepleri ve sonuçları açısından bakıldığında yaşanan tecrübenin“hicret”olduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışmada Kur'ân kıssaları bağlamında müminin îmânını sağlamlaştıran, hayatına bereket katan hicret olgusu hem maddî (göç) hem de düşünce ve dünya görüşü açısından her türlü kötülükten uzak olmak anlamıyla ele alındı. Hz. Muhammed, Hz. Musa, Hz. İbrahim'in eşi ve oğlu Hz. İsmail, Hz. Meryem, Hz. Yûsuf, Hz. Yakûb ve oğullarının, Hz. Lût, Ashâb-ı Kehf ve İsrailoğullarının hicreti mekân değişikliği açısından uzaklaşma; Hz. Nûh, Hz. Hûd, Hz. Sâlih, Hz. Şuayb ve Hz. İbrahim'in hicretleri ise düşünce, inanç ve hayat tarzı yönünden hicret olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
In the Qur'an, the Hijra is described as a new life that believers go to places where they can live their religion more easily from places where they are oppressed and persecuted because of their beliefs. However, although it is not mentioned as a word in many stories, it is understood that theex perience is“hijra”in terms of it scauses and consequences. In this study, the phenomenon of hijra, which strengthens the faith of the believer and adds fertility to his life in the context of Quranic narratives, is dealt with in terms of both material (migration) and being free from all kinds of evil in terms of thought and worldview. Hz. Muhammad, Hz. Moses, Hz. Abraham's wife and son Hz. Ismail, Hz. Mary, Hz. Joseph, Hz. Jacoband his sons, Hz. Lot, the People of the Caveand Children of Israel's hijras were considered as emigration in terms of space; but Hz. Noah, Hz. Hud, Hz. Salih, Hz. Şuayb and Hz. Abraham's hijras were considered as emigration in terms of thought, belief and lifestyle.