Romantik Dönem viyolonsel repertuvarının ekoller ve örnekler üzerinden değerlendirilmesi
Analysis of Romantic Period's violoncello repertoire based on school and samples
- Tez No: 609306
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ARAPGİRLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Romantik Dönem, Viyolonsel, Repertuvar, Ekoller, Örnekler, Romantic Period, Violoncello, Repertoire, School, Samples
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmanın amacı, Romantik Dönem viyolonsel repertuvarını ekoller ve örnekler üzerinden değerlendirerek, Romantik Dönem özelliklerine“müzikalite, üslup, teknik, tür, biçim”gibi açılardan bakış açısı sağlamaktır. Çalışmada, ilk olarak Romantik Dönemdeki toplumsal, siyasal ve felsefi olaylar anlatılarak dönemin Romantik Dönemin kavramsal arka planı oluşturulmuştur. Romantik Dönemdeki Alman, Fransız ve Rus müzik ekolleriyle sınırlandırılmış olan çalışmada, her bir ülkenin Romantik Dönemdeki siyasi, kültürel ve sanatsal gelişmeleri ve müzik stilleri açıklanmıştır. Viyolonsel repertuvarının, Romantik Döneme ilişkin gelişim özellikleri nelerdir? Problem cümlesinden yola çıkılarak iki alt problem oluşturulmuştur. Bu alt problemler:“Romantik Dönem Viyolonsel repertuvarının teknik açıdan gelişim özellikleri nelerdir?”ve“Romantik Dönem Viyolonsel repertuvarının müzikal açıdan gelişim özellikleri nelerdir?”şeklinde oluşturulmuştur. Romantik Dönemin belli başlı ekolleri olarak kabul edilen Alman, Fransız ve Rus Ekollerinin bestecilerinin eserlerinden 2'şer adet eser tespiti yapılmış, her bir müzikal ve teknik özellik, 3 ayrı bestecinin 2 ayrı eseriyle analiz edilmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden, genel tarama modeli desenlidir. Araştırmadaki bulgular, nitel veri analiz yöntemlerinden, betimsel analiz yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, teknik ve müzikal analizi yapılmış ekollerine göre besteciler: Fransız ekolünden: Camille Saint Saens, Edward Elgar, Gabriel Faure, Eduard Lalo, Jean Louis Duport, Louise Farrenc, Charles Marie Widor. Rus ekolünden: Mikhail Glinka, N.Rimsky Korsakov, Anton Rubinstein, P.İ. Tchaikovsky, Karl Davydov, Sergey Rachmaninov, Anton Arensky. Alman ekolünden: Robert Schumann, J.Brahms, David Popper, Friedrich Dotzaure, Georg Goltermann, Friedrich Gernsheim, Franz Schubert, Friedrich Grutzmacher' dir. Araştırma sonucunda, Fransız ekolünden Camille Saint Saens'ın viyolonsel eserlerinde diğer bestecilere oranla kromatik temaları daha fazla kullandığı, Rus ekolünden Tchaikovsky'nin viyolonsel eserlerinde diğer bestecilere oranla müzikal cümlelerinin daha uzun yapıya sahip olduğu, Alman ekolünden Robert Schumann'ın ve Rus ekolünden Rachmaninov'un viyolonsel eserlerinde diğer bestecilere oranla sol elde vibrato tekniğini daha fazla kullandığı, Rus ekolünden Karl Davydov'un viyolonsel eserlerinde sağ elde staccato yay tekniğini diğer bestecilere oranla daha fazla kullandığı, Alman ekolünden David Popper'in Viyolonsel eserlerinde tremolo yay tekniğini diğer bestecilere oranla daha fazla kullandığı gibi anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the Romantic Violoncello repertoire through schools and examples and to provide insights into the Romantic Period features from the perspective of al musicality, style, technique, genre, form". In this study, firstly, social, political and philosophical situations in the Romantic Period are explained and the conceptual background of the Romantic Period is defined. To limit the study Romantic Period German, French and Russian Schools are chosen and each countries' Romantic Period political, cultural and artistic developments and music styles are explained. The problem sentence of the study is 'What are the developmental characteristics of the cello repertoire regarding the Romantic Period?' Based on this problem sentence, two sub-problems are created. These sub-problems are: 'What are the technical developmental characteristics of the Romantic Cello repertoire?' and 'What are the musical developmental characteristics of the Romantic Cello repertoire?' Two pieces of the works of German, French and Russian schools of composers, which are accepted as the main schools of the Romantic Period, are identified and each musical and technical characteristic is analyzed with two different works of three composers. The study is designed in qualitative research method the general screening model. The findings of the study are evaluated by using descriptive analysis method which is one of the qualitative data analysis methods. The composers analyzed in terms of technic and musical according to their schools are Camille Saint Saens, Edward Elgar, Gabriel Faure, Eduard Lalo, Jean Louis Duport, Louise Farrenc, Charles Marie Widor from French School. Russion School composers are Mikhail Glinka, N.Rimsky Korsakov, Anton Rubinstein, P.I. Tchaikovsky, Karl Davydov, Sergey Rachmaninov, Anton Arensky, and German School composers are Robert Schumann, J.Brahms, David Popper, Friedrich Dotzaure, Georg Goltermann, Friedrich Gernsheim, Franz Schubert, Friedrich Grutzmacher. The meaningful findings reached in this study are: Camille Saint Saens who is from French school used more chromatic scale than other composers in her violoncello works, Tchaikovsky's violoncello works who is from Russian school have a longer structure than the other composers, Robert Schumann of the German school and Rachmaninov of the Russian school used the vibrato technique in the left hand more than the other composers. In the violoncello works of Karl Davydov from the Russian school, he used the right hand staccato bow technique more than the other composers. David Popper from the German school used the tremolo bow technique more often than the other composers in his violoncello works.