Antonio Vivaldi Cello Sonata RV 40 (fagot), C.M.V.Weber Andante E Rondo Ungarese Op.35, Camille Saint-Saens Sonate Op.168, Alexandre Tansman Suite Pour Bassoon üzerine inceleme
A study on the subject of Antonio Vivaldi Cello Sonata RV 40 (fagot), C.M.V.Weber Andante E Rondo Ungarese Op.35, Camille Saint-Saens Sonate Op.168, Alexandre Tansman Suıte Pour Bassoon
  1. Tez No: 254404
  2. Yazar: BERİL ÜNVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYLA ULUDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Barok, Klasik, Romantik, Çağdaş, Eser, Baroque, Classic, Romantic, Modern, Work of Art
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, Barok, Klasik, Romantik ve Çağdaş olarak adlandırılan dönem müziklerinin içerisinden seçilmiş dört bestecinin dört eseri, gerek bestecilerin kendileri gerekse eserleri ayrı ayrı olmak üzere ele alınmış, bu eserlerin içeriğinden yola çıkarak bunların sanatçı performansına yansıyışı konu edilmiştir. Bu yansıyış üç yaklaşım ile ele alınmıştır. İlki, eserlerin performans ediliş biçiminin hangi temel bilgiler göz önüne alınarak yapıldığının yorumlayıcının ağzından verilmesidir. Burada, eseri doğru yorumlayabilmek için gerekli olan tüm ögelerin, yaratım süreci içindeki bir sanatçının yaratıcı -yorumcu kimliğini ortaya koyarak, performansa nasıl dönüştürdüğü ele alınmıştır.İkinci yaklaşım ise yorumlanan bilginin, eserin kimliğidir. Burada bunu sağlamak için eser analizlerine yer verilmiştir. Bu sayede eserlerin kağıt üzerindeki analizleriyle, yorumcudan ve besteciden bağımsız olarak ?eserlerin, kendi başına bir varlık olarak kimlikleri?nin de irdelenmesi hedeflenmiştir. Burada eserlerin akışı içerisinde kullanılan malzemeler, bu malzemelerin kullanılış teknikleri ve döneme özgü karakteristiklerine eğilinmiştir. Üçüncü ve son yaklaşım ise, eserlerin kimliğinin netleştirilmesi için onları yaratan bestecilerin yaşadıkları dönemlere ve hayatlarına eğilmek olmuştur. Bu üç yaklaşım, seçilmiş bestecilerin seçilmiş eserleri ışığında bir sanat performansının bir bütün olarak değerlendirilmesi niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
In this study, four compositions of four different composers, chosen from Baroque, Classical, Romantic and Modern periods, have been reviewed. The study focuses not solely on the compositions but also on composers. Starting from the content of the music, it has been analysed how the content is reflected into artist?s performance. These reflections have been assessed in three different approaches:The first approach is to highlight the performers? own statements in order to assess which basic information is taken into account in choosing performing method. It has been discussed how all the essential elements to perform a composition correctly are transformed into the performance by putting composer?s creative and performing side forward.The second one is the identity of interpreted information, of the composition itself. Here it has been given place to analysis of the compositions. This approach targets to examine the compositions? identities on self-existence level, independent of the performer and the composer. It is done so by probing the materials used in compositions? flow and the techniques of using these materials and their period charecteristics.The third and last approach is to look into the composers? lives and the period they lived in to fully grasp the identities of the compositions.These three approaches are to aim at analysing an art performance as a whole with the help of chosen composers and their compositions.