Alkol ve madde bağımlılarında kontrol odağının tedavi motivasyonuyla ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between locus of control and treatment motivation on alcohol and substance addicts
  1. Tez No: 609352
  2. Yazar: DİLRUBA KESKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPTEKİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychiatry, Psychology, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol ve madde bağımlılığı, tedavi motivasyonu, kontrol odağı, Alcohol and substance addicts, treatment motivation, locus of control
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma alkol ve madde bağımlılarında kontrol odağının tedavi motivasyonuyla ilişkisini incelemesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma NP İstanbul Beyin Hastanesi AMATEM kliniğinde yatan hastalarla yapılmıştır. Çalışma 2018 yılının Kasım ayı ile 2019 yılının Mayıs ayları arasında hastanede yatan, çalışmaya katılmayı kabul eden ve dahil edilme kriterlerine uyan 65 hastayla yapılmıştır. Verileri elde etmek için hastalara, Sosyodemografik Veri Formu, Tedavi Motivasyonu Anketi(TMA) ve Rotter'ın İç Dış Kontrol Odağı Ölçeği(RİDKOÖ) uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; çalışmaya katılan hastaların kontrol odağı genel puan ortalamaları 10,24 ± 3,49, tedavi motivasyonu genel puan ortalamaları ise 97,78 ± 13,65 olarak bulunmuştur. Tedavi motivasyonu anketi alt boyutu olan Tedaviye Güven ile kontrol odağı arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu durum bize kontrol odağı puanı ne kadar artarsa yani dış kontrol odaklılık ne kadar fazlaysa tedaviye güvenlerinin o kadar azalacağını göstermektedir. Hastaların sosyodemografik özellikleri ile RİDKOÖ puanları arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmazken Tedavi Motivasyonu Anketi alt boyutu İçsel Motivasyon ile hastanın mesleği arasında ve Tedaviye Güven alt boyutu ile hastanın ilk kullandığı madde arasında anlamlı ilişkiye rastlanılmıştır. Sonuç olarak tedavi motivasyonu ile kontrol odağı arasındaki nedensel ilişkiyi daha iyi saptamak için farklı yapıdaki daha geniş örneklemle çalışmayı tekrarlamak elimize daha net veriler sunacaktır.
Özet (Çeviri)
This research was performed to investigate the relation between the locus of control and treatment Motivation in alcohol and substance addicts. The research was carried out on the patients treated at AMATEM clinic in NP İstanbul Brain Hospital. 65 hospitalized patients complying with the inclusion criteria were involved in this study between november 2018 and may 2019. To obtain the data from the patients, the Sociodemographic Data Form, the Treatment Motivation Questionnaire (TMQ) and the Rotter's Internal and External Locus of Control Scale (RIELCS) were used. Moreover, obtained data were statistically analysed by SPSS 20.0. According to the results, the average score of locus of control in the patients was found 10,24 ± 3,49, and the average score of the treatment motivation was found 97,78 ± 13,65. It was found that there was a negative correlation between confidence in treatment and the locus of control. This result shows that as the score of locus of control increases, the trust to treatment decreases. Besides, an insignificant correlation between the sociodemographic characteristics and the RIELCS was observed. On the other hand, a significant correlation was observed between the intrinsic motivation, a subscale of the TMQ, and the profession of the patient and additonally between the confidence in treatment, another subscale of TMQ, and the first substance used by the patient. In conclusion, repeating the study using a larger number of patients with different specifications would provide more clear results to better determine the causal relation between the treatment motivation and the locus of control.