Kitâb-ı Köroğlu (235a-257b) (İnceleme, metin ve dizin)
Book of Koroghlu (235v-257r) (Textual analysis, transcribed text and index)
  1. Tez No: 609366
  2. Yazar: MİRAÇ ERTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kitâb-ı Köroğlu, Köroğlu Destanı, Çağatay Türkçesi, destan, Kitab-i Koroghlu, the Book of Koroghlu, Chagatay Turkic, epic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Çağatay Türkçesi dönemine ait olan Kitâb-ı Köroğlu adlı eser Mirza Halil Yüzbaşıyev Karabağî tarafından 1936-1937 yıllarında istinsah edilmiştir. Eser, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Muhammed Fuzûlî El Yazmaları Enstitüsünde muhafaza edilmektedir. Bu çalışma Giriş bölümü ve Sonuç bölümü dışında üç bölümden meydana gelmektedir. Bu bölümler; İnceleme, Metin ve Dizin başlıklı bölümlerdir. Giriş bölümünde; destan, Köroğlu Destanı, Kitâb-ı Köroğlu hakkında bilgi verilerek 235a-257b sayfaları arası özet yapılmıştır. Metin kısmında bu varaklar arası transkripsiyon alfabesiyle Latin harflerine aktarılmıştır. Dizin kısmında ise okunan kısmın bütün kelimelerin alfabetik olarak anlamı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Book of Koroghlu, which belongs to the period of Chaghatay Turkic, was scribed by Mirza Halil Yuzbasiyev Karabagi in 1936-1937. The book is preserved in Azerbaijan National Academy of Sciences, Institute of Manuscripts. This study composed of three chapters except the introduction and conclusion. These three chapters are textual analysis, transcribed text and index. In the introduction the epope genre was introduced, the epic of Koroghlu was described in detail and the pages between 235v and 257r of the Book was summarized. In the analysis part, these pages have been transcribed from Arabic alphabet into Roman alphabet. In the index, the meaning of all the words have been given in an alphabetical order.