Millet Kütüphanesi Ali Emîrî Manzum 593 numaralı şiir mecmuası: İnceleme, metin, dil içi çeviri, mecmuaların sistematik tasnifi projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi
A poetry miscellany with no. 593 in Millet Library, Ali Emiri poetry section: textual analysis, transcription, intralingual translation and its classification according to MESTAP
  1. Tez No: 609377
  2. Yazar: SAHRA MEZARCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: mecmua, şiir, dil içi çeviri, Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi, Mestap, miscellany, poem, poetry, intralingual translation, Project for a Systematical Classification of Miscellanies, Mestap
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 449
Özet
Bu çalışmada Millet Kütüphanesi Ali Emîrî Manzum bölümünde yer alan 593 numaralı şiir mecmuası incelenmiştir. Îdî Çelebi tarafından tertip edilen söz konusu mecmua 73 varaktan ibaret olup 17. yüzyılda derlendiği tahmin edilmektedir. Çalışmanın giriş bölümünde mecmualar ve Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölüm inceleme konusu şiir mecmuası hakkında genel bilgilere, ikinci bölüm mecmuanın muhtevasının incelenmesine ayrılmıştır. Üçüncü bölüm ise mecmua metninin çeviri yazıyla tespiti ve dil içi çevirisini ihtiva etmektedir. Mecmuanın Mestap'a göre tasnifi ve tıpkıbasımı çalışmanın sonundaki ekler bölümünde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the poetry miscellany registered with no. 593 in Millet Library, Ali Emiri section for the works written in verse has been examined. The miscellany consisting of 73 folios was compiled by Idi Celebi and is thought to have been written in the seventeenth century. In the introduction part, I have given information about miscellanies and the Project for a Systematical Classification of Miscellanies (MESTAP). The first part of the study is on the miscellany and general information about it and the second part of the study is on the analysis of the miscellany's content. The third part includes the transcribed text of the miscellany and its intralingual translation. In the appendices, the table according to MESTAP project and the facsimile of the manuscript have been given.