Power consumption reduction studies and analysis for centrifugal separator
Santrifüj separatörde enerji tüketimi azaltım çalışmaları ve analizi
- Tez No: 609600
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ÇERÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Santrifüj separatör, güç tüketimi, merkezcil pompa, Centrifugal separator, power consumption, centripetal pump
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Santrifüj separatörlerin güç tüketimini etkileyen faktörler; tambur dış yüzeyindeki hava sürtünmesi, hareketli parçalardaki sürtünmeden kaynaklı mekanik kayıplar, elektriksel kayıplar ve akış kayıpları olmak üzere dört ana başlık altında toplanabilir. Bu başlıklar altında güç tüketimini etkileyen parametreler detaylıca irdelenmiştir. Toplam güç tüketiminin %32'si tambur dış yüzeyindeki hava sürtünmesine, %9'u mekanik kayıplara, %10'u elektriksel kayıplara ve %49'u akışı hızlandırmak için harcandığı tespit edilmiştir ve diğer bileşenler arasında en büyük güç tüketimini oluşturmaktadır. Separasyon verimini azaltmadan, açısal momentumdan kaynaklanan güç tüketiminin düşürülmesi için ana faktör olarak merkezcil pompa tasarımına odaklanılmıştır. Optimize edilmiş merkezcil pompa ile metreküp başına güç tüketimi 0,99 kWh m-3 değerine düşürülmüş olup %12 oranında azaltılması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The factors affecting the power consumption of centrifugal separators can be grouped under four main headings. These are air friction on the outer surface of bowl group, mechanical losses due to friction on moving parts, electrical losses and flow losses. The parameters affecting the power consumption are examined in detail under these headings. It has been found that 32% of the total power consumption is spent to overcome the air friction on the outer surface of bowl group, 9% to mechanical losses, 10% to electrical losses and 49% to accelerate the flow and constitutes the biggest consumption among the other power components. The main factor for reducing power consumption due to angular momentum without reducing separation efficiency is the focus on centripetal pump design. With the optimized centripetal pump, the power consumption per cubic meter has been reduced to 0.99 kWh m-3 and 12% reduction in total power consumption was achieved.