Klik reaksiyonu ile yeni 1,2,3-triazol sübstitüe ftalosiyaninlerin sentezi ve asetilkolinesteraz enzimi üzerine aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis of new 1,2,3-triazole substituted phthalocyanines by click reaction and investigation of their activities on acetylcholinesterase enzyme
  1. Tez No: 609676
  2. Yazar: NEZAKET ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Klik reaksiyonu, Ftalosiyanin, Asetilkolinesteraz, İnhibisyon, Click reaction, Phthalocyanine, Acetylcholinesterase, Inhibition
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın ilk aşamasında literatüre uygun bir şekilde 2-(2-kloro-etoksi)-etanol bileşiğinden 2-(2-azido-etoksi)-etanol (1) bileşiği sentezlendi. İkinci aşamada ise 2-(2-(4-((Dimetilamino)metil)-1H-1,2,3-triazolil)ethoksi)etanol (2) bileşiği, 3-dimetilamino-1-propin ile 2-(2-azido-etoksi)-etanol (1)'in klik reaksiyonundan sentezlendi. Çalışmanın üçüncü aşamasında, 4-nitroftalonitril ile 2 bileşiğinin SNAr tipi yer değiştirme reaksiyonundan ftalosiyaninlere geçişimizi kolaylaştıracak olan dinitril türevi (6) sentezlendi. Son olarak, dinitril türevi (6)'nın direk siklotetramerizasyonu ile 1,2,3-triazole sübstitüe yeni metalsiz ve metalli ftalosiyaninler (6a-c) ve onların suda çözünür türevleri (10a-c) ilk kez sentezlendi ve asetilkolinesteraz enzimi üzerine inhibisyon etkileri incelendi.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, 2-(2-azido-ethoxy)-ethanol (1) was synthesized from the 2-(2-chloro-ethoxy)-ethanol according to the literature. Secondly, 2-(2-(4-((Dimethylamino)methyl)-1H-1,2,3-triazolile)ethoksi)ethanol (2) was synthesized by the click reaction between 3-dimethylamino-1-propyne and 2-(2-azido-ethoxy)-ethanol (1). In the three stage of the study, the dinitrile derivative (6), which would facilitate our transition to the phthalocyanines, was synthesized by the SNAr type substitution reaction of compound 2 with 4-nitrophthalonitrile. In the last part of the work, 1,2,3-triazole substituted novel metal-free and metallo phthalocyanines (6a-c) and their water soluble derivatives (10a-c) were synthesized by the cyclotetramerization of the dinitrile (6) for the first time and inhibition effects on acetylcholinesterase enzyme were investigated.