4-amino-2-klorobenzoik asit molekülünün yapısının titreşim spektroskopisi yöntemiyle deneysel ve teorik olarak incelenmesi
The experimental and theoretical investigation of the structure of 4-amino-2-chlorobenzoic acid molecule by vibration spectroscopy
  1. Tez No: 609751
  2. Yazar: PEMBE KEKLİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM TÜRKTEKİN ÇELİKESİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: DFT, NBO, Gaussian 09, 4-amino-2-klorobenzoik asit, DFT, NBO, Gaussian 09, 4-amino-2-chlorobenzoic acid
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
4-AMİNO-2-KLOROBENZOİK ASİT MOLEKÜLÜNÜN YAPISININ TİTREŞİM SPEKTROSKOPİSİ YÖNTEMİYLE DENEYSEL VE TEORİK OLARAK İNCELENMESİ Pembe KEKLİK Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Aralık 2019 Danışman: Doç. Dr. Sevim TÜRKTEKİN ÇELİKESİR ÖZET Yaptığımız çalışmada molekül titreşim spektroskopisi, Gaussian09 programı, moleküler enerji hesaplamaları için kullanılan yöntemler hakkında ilgiler verilmiştir. Deneysel bölümde kullanılan materyaller ve teorik kısımdaki metotlar incelenmiştir. Molekülün titreşim frekansı ve moleküler yapısı deneysel ve teorik olarak incelenerek analiz edilmiştir. Titreşim frekans değerleri deneysel verilerle karşılaştırılarak molekülün moleküller arası etkileşmeleri, molekülün fiziksel ve kimyasal yapıları incelenmiştir. Raman ve IR spektrumları deneysel ve teorik olarak elde edilmiştir. Gaussian 09 programı ile 6-311++G(d,p) baz setinde, Yoğunluk Fonksiyonel Teorisi (DFT) kullanılarak molekülün geometrisi, titireşim frekans değerleri, bağ açıları, bağ uzunlukları ve NBO analizleri hesaplanmıştır. Sonuç olarak yaptığımız çalışmada hesaplanan deneysel ve teorik veriler arasındaki iyi bir uyum olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EXPERIMENTAL AND THEORETICAL INVESTIGATION OF THE STRUCTURE OF 4-AMINO-2-CHLOROBENZOIC ACID MOLECULE BY VIBRATION SPECTROSCOPY Pembe KEKLİK Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, December 2019 Supervisor: Assoc. Prof. Sevim TÜRKTEKİN ÇELİKESİR ABSTRACT Inthisstudy, molecular vibration spectroscopy, Gaussian 09 program, the methods used for molecular energy calculation saregiven. The materials usedin the experimental part and the methods in the theoretical part are examined. The vibrationa lfrequency and molecular structure of the molecule were analyzed experimentally and theoretically. Vibration frequency valueswere compared with experimental data and intermolecular interactions of molecules, physical and chemical structures of molecules were examined. Raman and IR spectrawere obtained experimentally and theoretically. Using Gaussian 09 program, DFT (density functional theory) of 6-311 ++ G (d, p) base geometry, vibrational frequency values, bondangles, bond length sand NBO analyzes were calculated. As a result, it is observed that there is a good agree ment between the calculated the oreticaland experimental data.