Ölçüm hatalı modellerde parametre tahmini
Parameter estimation in measurement error models
- Tez No: 609848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLESEN ÜSTÜNDAĞ ŞİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Ölçüm hatalı model, Tanımlanabilirlik, Güvenilirlik matrisi, Araç değişken yöntemi, Liu tahmin yaklaşımı, Measurement error model, Identifiability, Reliability matrix, Instrumental variables technique, Liu estimation approach
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Regresyon modelinde bağımsız değişkenin hatasız ölçüldüğü varsayılır. Bu varsayım sağlanmadığında veri ölçüm hataları ile bozulur. Veri analizinde, ölçüm hataları çok sık görülür. Veride ölçüm hatalarının varlığında klasik istatistiksel yöntemlerin geçerliliği düşme eğilimine girer ve parametrelerin en küçük kareler tahmin edicileri yanlı ve tutarsız hale gelir. Parametrelerin tutarlı tahmin edicilerini bulmak için ölçüm hatalarının bilinen kovaryans matrisi ve bilinen güvenilirlik matrisi gibi bazı ilave bilgiler gereklidir. Bu çalışmada, değişkenlerde ölçüm hatası olması durumunda, ölçüm hatasını en aza indirebilecek alternatif parametre tahmin yöntemleri ve veride çoklu iç ilişki olması durumunda ölçüm hatalı modellere bazı yanlı parametre tahmin yaklaşımları incelenecektir. Ayrıca, bu tahmin ediciler teorik ve sayısal örnekler ile değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
In the regression model, it is assumed that the independent variable is measured without error. If this assumption is not provided, the data is corrupted by measurement errors. In data analysis, measurement errors are very common. In the presence of measurement errors in the data, the validity of classical statistical methods tends to fall, and the least squares estimators of the parameters become biased and inconsistent. In order to find consistent estimator of parameters, some additional information is required, such as the known covariance matrix of the measurement errors and the known reliability matrix. In this study, alternative parameter estimation methods in case of measurement errors in variables are considered. Moreover, some biased parameter estimation approaches to the measurement error models in case of multicollinearity in data are examined. Also, these estimators are evaluated with theoretical and numerical examples.