H. 1098-1099/M. 1686-1687 tarihli 36 numaralı Ayıntab Şer'iyye Sicili'nin transkripisyon ve değerlendirmesi (S. 1-107)
H. 1098-1099 / M. 1686-1687 transcryption and evaluation of Ayintab Shirt Registry with number 36, (P. 1-107)
  1. Tez No: 609866
  2. Yazar: DARYA NAJM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ÇELİKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Ayıntab, Mahkeme, Şer'iyye Sicili, Ottoman Empire, Ayıntab, Makheme, Şer'iyye Registry Page
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Osmanlı tarihinin mühim kaynakları arasında olan şer'iyye sicilleri, mahkeye intikal eden dava kayıtlarının yanı sıra devlet merkezi ve eyaletlerden gönderilen belgelerin kadı tarafından kopya edilmesi ile teşekkül etmiş defter serileridir. Dolayısıyla hem şehir tarihi araştırmaları hem de genel tarih çalışmaları için önemlidir. Bu çalışmada, Gaziantep tarihine önemli katkılar sağlayacağı düşünülen H. 1098-1099/M. 1686-1687 tarihli 36 Numaralı Ayıntab Şer'iyye Sicilininin (1 ile 107 sayfaları arası) transkripisyon ve değerlendirmesi yapılmıştır. Sicilde, 1686-1687 yıllarında Ayıntab'ın siyasi, idari, askeri, iktisadi ve sosyal tarihine dair önemli kayıtlar yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Sharia registers, important sources of Ottoman history, are the series of books formed by the copies of the documents issued by the kadi and the documents sent from the state center and the state. Therefore, they are important for both urban history studies and general history studies. In this study, H. 1098-1099 / M. Transcripts and evaluation of pages 1 to 107 of the Ayıntab Sharia Register dated 1686-1687 were made. The record contains important records of the political, administrative, military, economic and social history of Ayıntab in 1686-1687.