Davranım bozukluğu belirtileri gösteren çocuklarda annenin kapsayıcı işlevi ve babasal işlevlerin değerlendirilmesi
Assessment of mother's containing function and paternal function i̇n children with showing symptoms conduct disorder
- Tez No: 609982
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ZABCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Davranım bozukluğu belirtileri, annenin kapsayıcı işlevi, babasal işlev, Symptoms of conduct disorder, mother's containing function, father's paternal function
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, davranım bozukluğu belirtileri (yaşıtlarına ya da otorite figürlerine yönelik, sözel veya fiziksel saldırgan eylemler) gösteren 6-10 yaş arası erkek çocukların, annelerinin kapsayıcı işlevinin ve babalarının işlevinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında; sözel ya da fiziksel eylemlere başvurma gibi davranım bozukluğu semptomuyla kliniğe başvuran veya okuldaki öğretmenler tarafından bu belirtileri gösterdiği ifade edilen 30 erkek çocuk ile davranım bozukluğu belirtileri göstremeyen, herhangi bir psikiyatrik/psikolojik nedenle kliniğe başvurmamış, normal gelişim gösteren 30 erkek çocuk karşılaştırılmıştır. Değişkenlerin değerlendirilebilmesi için her iki gruptaki çocuklara Rorschach ve CAT/TAT testleri; ebeveynlerine ise Çocuk ve Gençler için Davranış Değerlendirme Ölçeği, Ebeveyn-Çocuk Kapsayıcı İşlevler Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formu aracılığıyla veri toplanmıştır. Davranım bozukluğu belirtileri gösteren grupta annenin kapsayıcı işlevi eksikliğinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulgulanmıştır. Rorschach, CAT ve TAT testlerinden ilgili değişkenlerin analiz sonuçları gruplara göre karşılaştırıldığında, davranım bozukluğu belirtileri gösteren grupta babasal işlev yetersizliğinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulgulanmıştır. Bu bulgulardan hareketle, davranım bozukluğu belirtileri gösteren çocuklarda, annenin kapayıcı işlevinde eksiklik ve babasal işlevlerde yetersizlik olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, çocuktan gelen saldırgan eylemlerin anne tarafından kapsanması, tutulması, dönüştürülmesi, babanın ise babasal işlevleri aracılığıyla anne çocuk ilişkisinde araya giren bir üçüncü olarak getirdiği koruyucu sınırlar ile yasağı temsil edebilmesinin son derece önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate mother's containing function and paternal function on male children, who display conduct disorder symptoms (verbal or physically aggressive behavior towards their peers or authority figures) between the ages of 6-10. The 30 male children who applied to the clinic with conduct disorder symptoms such as verbal or physical aggressive actions, or stated to show these symptoms by the teachers in the school and 30 male children who don't display conduct disorder symptoms, did not apply to the clinic for any psychiatric/psychological reasons and show normal development were compared. In order to evaluate the variables, Rorschach and Children Apperception Test (CAT) \ Thematic Apperception Test (TAT) tests were applied to the children in both groups; their parents were given Child Behavior Checklist (CBCL), Parental Child Containing Function and Demographic Information Form which was prepared by the researcher. The quantitative data obtained from the study were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0. Number, percentage, mean and standard deviation were used as descriptive statistical methods in the evaluation of the data. The t-test was used to compare the quantitative continuous data between two independent groups. Pearson correlation and regression analysis were used among the continuous variables of the study. Qualitative data were evaluated by content analysis. There was a significant difference between two groups. The results showed that the children with conduct disorder lack the mother's containing function and suffer from the inadequacy of paternal function. Based on these findings, it was concluded that it is important that the mother receives the aggressive behavior coming from the child, processes it and returns to the child in a modified and more tolerable form; while the father, by means of his paternal functions acts as a third party in the mother-child relationship and represents the prohibition with the protective limits.