Kolorektal adenokarsinomda tümör tomurcuklanmasının GOLPH3 ekspresyonu ve histopatolojik prognostik parametreler ile ilişkisi
The relationship of tumor budding with GOLPH3 expression and histopathological prognostic parameters in colorectal adenocarcinoma
  1. Tez No: 610239
  2. Yazar: NESLİHAN KOMUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal, adenokarsinom, tümör tomurcuklanması, GOLH3, histopatoloji, Colorectal, adenocarcinom, tumor budding, GOLPH3, histopathology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Tümör tomurcuklanması kolorektal karsinomda (KRK) bağımsız kötü prognostik parametredir. Golgi fosfoprotein 3 (GOLPH3) pek çok solid organ tümöründe araştırılmış ve bazılarında kötü prognozla ilişkilendirilmişdir. Bu çalışmada KRK'da tümör tomurcuklanması ile GOLPH3 ve histopatolojik prognostik belirteçler arasındaki ilişki araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2011-2018 yılları arasında SBÜ Gaziosmanpaşa SUAM Tıbbi Patoloji bölümünde adenokarsinom tanısı almış 140 kolon rezeksiyon materyali dahil edildi. Olgular yaş, cinsiyet, tümör lokalizasyonu ve boyutu, histolojik derece, müsinöz ve taşlı yüzük hücre diferansiyasyonu, invazyon derinliği, lenfovasküler ve perinöral invazyon, stromal ve intraepitelyal tümörü infiltre eden lenfosit (TIL), Crohn benzeri lenfositik reaksiyon, peritümöral lenfositik yanıt, toplam lenfositik skor ve lenf nodu metastazı açısından yeniden incelendi. En yoğun tümör tomurcuklanması içeren tümör kesitlerine GOLPH3 antikoru uygulandı. Tüm olguların genel sağkalım süresi belirlendi. Tümör tomurcuklanması, GOLPH3 ekspresyonu, histopatolojik parametreler ve genel sağkalım süresi arasındaki ilişki değerlendirildi. Bulgular: Toplam 140 tümörün 72'sinde (%51,4) tümör tomurcuklanması saptandı. Tümör tomurcuklanması ile lokalizasyon, boyut, histolojik tip ve derece, lenfovasküler ve perinöral invazyon arasında anlamlı ilişki saptanırken GOLPH3 ekspresyonu ile ilişki saptanmadı. Tümörlerin 106'sında (%75,7) GOLPH3 ekspresyonu pozitif belirlendi. GOLPH3 ekspresyonu ile taşlı yüzük hücre diferansiyasyonu, stromal TIL, peritümöral lenfositik yanıt ve toplam lenfositik skorarasında anlamlı ilişki saptandı. Tanı sonrası olguların ortalama yaşam süresi ± SD: 27±21,12 aydır. Genel sağkalıma etki eden risk faktörlerini belirlemek için Cox regresyon analizi yapıldı yaş, histolojik derece, müsinöz diferansiyasyon, kapsül invazyonu ve uzak organ metastazı varlığı genel sağkalım ile ilişkili bulundu. Sonuç: KRK'da tümör tomurcuklanması ve GOLPH3 ekspresyonu ilişkili değildir ancak her ikisi de önemli prognostik histopatolojik parametreler ile ilişkilidir. Bu açıdan KRK'da tümör tomurcuklanmasının patoloji raporlarında belirtilmesi yararlı olacaktır. Ayrıca tümör tomurcuklanması ve GOLPH3 ekspresyonu genel sağkalımda etkili bulunmadı ancak her iki parametrenin hastalıksız sağ kalım ile değerlendirilmesi ve GOLPH3 ekspresyonunun KRK'da öneminin ortaya konabilmesi için daha geniş serilerde sınanması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Tumor budding is an independent poor prognostic parameter in colorectal carcinoma (CRC). Golgi phosphoprotein 3 (GOLPH3) has been investigated in many solid organ tumors and has been associated with poor prognosis. In this study, the relationship between tumor budding and GOLPH3 and histopathological prognostic markers was investigated. Materials and Methods: 140 colon resection materials diagnosed with adenocarcinoma between 2011 and 2018 at the SBU Gaziosmanpaşa SUAM Medical Pathology Department were included in this study. Cases were reanalysed for their age, gender, tumor localization and size, histological grade, mucinous and signet ring cell differentiation, depth of invasion, lymphovascular and perineural invasion, stromal and intraepithelial tumor infiltrating lymphocyte (TIL), Crohn-like lymphocytic reaction, peritumoral lymphocytic response, total lympocytic score and lymph node metastasis. GOLPH3 antibody was applied to the sections containing the most dense tumor budding. The overall survival time of all cases was determined. The relationship between tumor budding and GOLPH3 expression, histopathological parameters and overall survival time were evaluated. Results: Tumor budding was detected in 72 (51.4%) of 140 tumors in total. There was correlation between tumor budding and localization, size, histological type and grade, lymphovascular and perineural invasion, there was no relation with GOLPH3 expression. GOLPH3 expression was positive in 106 (75.7%) of tumors. Significant correlations were found between GOLPH3 expression and signet ring cell differentiation, stromal TIL, peritumoral lymphocytic response and total lymphocytic score. The average survival duration of the cases after diagnosis was ± SD: 27 ± 21.12 months. Cox regression analysis was performed to determine the risk factors affecting overall survival and age, histological grade, mucinous differentiation, capsule invasion and presence of distant organ metastasis were associated with overall survival. Conclusion: Tumor budding and GOLPH3 expression are not related in CRC, but both are related to important prognostic histopathological parameters. In this respect, it will be useful to specify the tumor budding in CRC in pathology reports. In addition, tumor budding and GOLPH3 expression were not effective in overall survival, however, both parameters should be evaluated in a larger series to assess the importance of disease-free survival and GOLPH3 expression in CRC.