Meme tümörlerinde tümör tomurcuklanmasının prognostik parametrelerle ilişkisi
The relationship between tumor budding and prognostic parameters in breast tumors
  1. Tez No: 870020
  2. Yazar: ESRA YAYLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ITIR EBRU ZEMHERİ, DR. ŞENAY ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: EMT, meme, metastaz, tomurcuk, breast, budding, EMT, metastasis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan kanser türüdür. Literatürde, kolorektal adenokarsinomda kötü prognozla ilişkilendirilen tümör tomurcuklanması nodal metastazın öngörücüsü olarak en iyi şekilde tanımlanmaktadır. Ancak, TT'nin meme karsinomundaki rolü hala sınırlıdır. Araştırmamızda, invaziv meme kanserinin en yaygın alt türü olan özel tipte olmayan vakalarında TT'yi incelemeyi ve prognostik parametrelerle karşılaştırılmasını amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamızda, 2018 ile 2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Laboratuvarı'nda değerlendirilen özel tipte olmayan invaziv meme karsinomu tanılı 198 vaka çalışmaya alınmıştır. Bu vakalara ait H&E boyalı lamlar değerlendirilmiştir. Bulgular: Yüksek TT ile lenf nodu metastazı varlığı (Kendall'stau = 0.353, p < 0.000001); tümör boyutunun 2 cm'den büyük olması (Kendall'stau: 0.211, p=0.003); lenfatik invazyon varlığı (Kendall'sTau: 0.364, p=0.000000312); birden çok odak sayısı varlığı (Kendall'sTau: 0.190, p=0.0077) arasında ileri derecede güçlü korelasyon saptanırken; biyobelirteçlere göre ayrılan gruplar arasında, Luminal B HER2 (+) vakalar ile yüksek TT arasındaki korelasyon güçlü saptanmıştır (Kendall'sTau: 1.0, p=0.00000273). Patolojik tümör evresi ile yüksek TT arasında istatistiksel olarak zayıf anlamlı bir ilişki saptanmıştır (Kendall'stau: 0.1377, p: 0.045). BRCA gen analizi yapılan 31 vakada TT'ye bakıldığında, yüksek tomurcuk sayısı ile BRCA durumu arasında pozitif bir korelasyon olduğu görülmüş ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır. (p=0.073). TT derecesi ile tanı yaşı, histolojik tümör derecesi, perinöral invazyon durumu, eşlik eden DKiS, vasküler invazyon durumu, ER, PR ve HER2 pozitifliği ile Ki-67 proliferasyon indeksi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: Bu çalışmada yüksek derece TT'ye sahip vakalarda tümör boyutunun 2 cm'den büyük olması, lenf nodu metastazı varlığı, lenfatik invazyon varlığı ve birden çok odak sayısı mevcudiyeti arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Breast cancer is the most common cancer type and the leading cause of death among women. In the literature, tumor budding, which is associated with poor prognosis in colorectal adenocarcinoma, is best defined as a predictor of nodal metastasis. However, the role of tumor budding (TB) in breast carcinoma remains limited. In our research, we aimed to investigate TB in cases of invasive breast cancer of no special type (NST) and to compare it with prognostic parameters. Materials and Methods: Our study included 198 cases diagnosed with invasive breast carcinoma of no special type, evaluated at the Pathology Laboratory of University of Health Sciences Ümraniye Training and Research Hospital between 2018 and 2023. H&E stained slides of these cases were evaluated. Results: A strong correlation was found between high TB and the presence of lymph node metastasis (Kendall's tau = 0.353, p < 0.000001); tumor size greater than 2 cm (Kendall's tau: 0.211, p = 0.003); presence of lymphatic invasion (Kendall's tau: 0.364, p = 0.000000312); and presence of multiple foci (Kendall's tau: 0.190, p = 0.0077). Among the groups separated by biomarkers, a strong correlation was found between Luminal B HER2 (+) cases and high TB (Kendall's tau: 1.0, p = 0.00000273). A weak but statistically significant relationship was found between pathological tumor stage and high TB (Kendall's tau: 0.1377, p = 0.045). In the 31 cases where BRCA gene analysis was performed, a positive correlation was observed between high tumor budding and BRCA status, but it was not statistically significant (p = 0.073). No statistically significant difference was found between TB degree and age at diagnosis, histological tumor grade, perineural invasion status, accompanying DCIS, vascular invasion status, ER, PR and HER2 positivity, or Ki-67 proliferation index. Conclusion: In this study, a statistically significant relationship was found between high TB and tumor size greater than 2 cm, presence of lymph node metastasis, presence of lymphatic invasion, and presence of multiple foci.