İki uçlu bozukluk tanılı hastalarda fibromiyalji sıklığı
Frequency of fibromyalgia in patients with bipolar disorder
  1. Tez No: 610265
  2. Yazar: ZEYNEP YÜCEHAN
  3. Danışmanlar: UZMAN İKBAL İNANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, İkiuçlu Bozukluk, Yaşam kalitesi, Uyku kalitesi, Fibromyalgia, Bipolar Disorder, Quality of life, Sleep quality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Fibromiyalji tanılı hastaların önemli bir kısmında psikiyatrik hastalık görülmektedir. Önemli sayıda çalışma fibromiyalji ve iki uçlu bozukluk birlikteliğine ilişkin güçlü kanıtlar sunmaktadır. Yapılan çalışmalar fibromiyaljili hastalarda İUB görülme sıklığını ve duygudurum belirtilerini değerlendirmiştir. Bu çalışmanın amacı; İUB tanılı ötimik hastalarda fibromiyalji sıklığının belirlenmesidir. Ayrıca fibromiyalji varlığının hastaların klinik özellikleri, yaşam kalitesi, uyku kalitesi ve yorgunluk şiddeti ile ilişkisi olup olmadığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Temmuz 2018-Nisan 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniverstesi Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nde ayaktan polikliniğe başvuran, DSM-IV-TR tanı kriterlerine göre İUB tanılı, gönüllü 300 ötimik hasta dahil edildi. Hastalara sosyodemografik veri formu, SCID-I (Eksen I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme, DSM IV sistemine göre tanı koyma), Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ) ve Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ), fibromiyalji semptomları ve etkisini belirlemek amacıyla Fibromiyalji Etki Anketi (FIQ), yorgunluk ölçeği (CIS), Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Kısa form-36 (SF-36) ve ACR 2013 alternatif tanı kriterlerine göre fibromiyalji varlığını belirlemek için Ağrı Lokalizasyon Skoru ve Semptom Etki Sorgulaması uygulandı. Bulgular: İUB hastalarında fibromiyalji sıklığı %10 bulundu. Fibromiyalji saptanan ve saptanmayan hastalar karşılaştırıldığında YMDÖ ve HDDÖ puanları fibromiyalji saptananlarda anlamlı yüksekti. Toplam CIS puanı ve CIS alt ölçekleri puanı fibromiyalji saptananlarda anlamlı yüksek bulundu. Toplam PUKİ ve PUKİ alt ölçeklerinden öznel uyku kalitesi, uyku latansı, uyku bozukluğu, ve gündüz işlev bozukluğu alt ölçekleri fibromiyalji saptananlarda anlamlı yüksek bulundu. SF-36' nın tüm alt ölçek puanları fibromiyalji saptanan hastalarda anlamlı düşük bulundu. Kadın cinsiyet, HDDÖ, YMDÖ ve toplam CIS puanları; fibromiyalji varlığını yordayan değişkenler olarak belirlendi. Ayrıca; kadın cinsiyet ve HDDÖ ile FIQ arasında zayıf bir ilişki olduğu belirlendi. . Sonuç: Çalışmamızda İUB tanılı hastalarda genel topluma göre fibromiyaljinin daha sık görüldüğü belirlendi. İUB tanılı hastalarda fibromiyalji komorbiditesinin, yaşam kalitesi, uyku kalitesi ve yorgunluk şiddetini olumsuz etkilediği ve eşik altı duygudurum belirtileriyle ilişkili olduğu gösterildi. Çalışmamız, İUB ve fibromiyalji birlikteliğine dair önemli katkılar sağlamakta ve her iki hastalığın ortak nörobiyolojik süreçleri paylaştığı görüşünü desteklemektedir. Özellikle kronik ağrı, uyku bozukluğu ve yorgunluk belirtilerine sahip İUB tanılı hastalarda fibromiyalji akla gelmeli ve uygun tedavi seçenekleri uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: A significant proportion of patients with fibromyalgia have psychiatric disease. A significant number of studies provide strong evidence of the association of fibromyalgia and bipolar disorder. Studies have evaluated the incidence and mood symptoms of bipolar disorder in patients with fibromyalgia. The aim of this study is to determine the frequency of fibromyalgia in euthymic patients diagnosed with bipolar disorder. In addition, we aimed to evaluate whether fibromyalgia is associated with sociodemographic and clinical characteristics, quality of life, sleep quality and severity of fatigue. Method: Between July 2018 and April 2019, 300 euthymic volunteers diagnosed with bipolar disorder according to DSM-IV-TR criteria were included in the study. Sociodemographic data form, SCID-I (Structured Clinical Interview for Axis I Disorders, Diagnosis according to DSM IV system), Young Mania Rating Scale (YMRS) and Hamilton Depression Rating Scale (HDRS), Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ) to determine fibromyalgia symptoms and effect, Checklist İndividual Strength (CIS), Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI), Short Form-36 (SF-36), and to determine the presence of fibromyalgia according to ACR 2013 alternative diagnostic criteria, Pain Localization Index and Symptom Impact Questionnaire were applied. Results: The incidence of fibromyalgia in bipolar disorder patients was 10%. When the patients with and without fibromyalgia were compared, YMRS and HDRS scores were significantly higher in patients with fibromyalgia. Total CIS score and CIS subscale scores were significantly higher in patients with fibromyalgia. Among the total PSQI and PSQI subscales, subjective sleep quality, sleep latency, sleep disturbance, and daytime dysfunction subscales were significantly higher in patients with fibromyalgia. All subscale scores of SF-36 were significantly lower in patients with fibromyalgia. Female gender, HDRS, YMRS, and total CIS scores were determined as predictors of fibromyalgia. Also; There was a weak relationship between female gender and HDRS and FIQ. Conclusion: In our study, it was determined that fibromyalgia was more common in patients with BD compared to the general population. Fibromyalgia comorbidity in patients with BD was negatively affected quality of life, sleep quality and fatigue severity and was associated with subthreshold mood symptoms. Our study contributes significantly to the coexistence of BD and fibromyalgia and supports the view that both diseases share common neurobiological processes. Fibromyalgia should be considered and appropriate treatment options should be considered especially in bipolar patients with chronic pain, sleep disorder and fatigue symptoms.