İklim değişikliğinin Çukurova bölgesi su kaynakları üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the impacts of climate change on the water resources of Cukurova region
  1. Tez No: 610649
  2. Yazar: DURDANE KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT BAŞIBÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İklimsel Tehlikeler, İklim Risk Analizi, Doğu Akdeniz, Climate Hazards, Climate Risk Assestment, Eastern Mediterranean
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
İklim değişikliğinin nedenlerini ve sonuçlarını değerlendirmek amacıyla, Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) kapsamında hazırlanan dördüncü değerlendirme raporuna göre (AR4), yeryüzünde pek çok bölgenin yağış ve özellikle sıcaklık değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı değişimler öngörülmektedir. Bu tez çalışmasında, iklim değişikliğinin Çukurova Bölgesinin su kaynakları üzerine olması beklenen muhtemel etkiler değerlendirilmiştir. Çalışma periyodu olarak 1970 – 2017 yılları arasındaki 47 yıllık süre seçilmiştir. Adana istasyonunda; Ocak, Şubat, Nisan ve Kasım aylarında minimum sıcaklıklarda, önemsiz azalmalar, bu ayların dışında kalan, diğer aylarda ise minimum sıcaklıklarda artma eğilimi görülmüştür. Çalışmaya konu olan meteoroloji istasyonlarının sıcaklık dizilerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış ve yağış dizilerinde anlamlı bir azalış tespit edilmiştir. Ayrıca yıllık toplam yağış miktarlarındaki azalış yönündeki eğilim kıyı ve orta bölümlerde kalan istasyonlarda daha belirgin iken kuzey bölümde kalan istasyonlarda azalma belirsizdir. Elde edilen bu verilere dayanarak, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Çukurova Bölgesinin su kaynakları ile ilgili yüzey akışı, sıcaklık ve yağış gibi hidrolojik bileşenlerin iklim değişikliği kapsamında maruz kalabilecekleri tehlike ve riskler tahmin edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the fourth assessment report (AR4) prepared within the scope of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) to evaluate the causes and consequences of climate change, statistically significant changes are expected in precipitation and especially temperature values of many regions on earth. In this thesis, possible effects of climate change on the water resources of Çukurova Region were evaluated. The 47-year period between 1970 and 2017 was chosen as the study period. In Adana station; in January, February, April and November, there was a tendency to decrease at minimum temperatures, insignificant decreases, and to increase at minimum temperatures outside these months. A statistically significant increase in temperature sequences and a significant decrease in precipitation sequences were detected in the meteorological stations subject to the study. In addition, while the tendency towards decreasing annual total precipitation is more prominent in the stations located in the coastal and central sections, the decrease in the stations in the northern section is uncertain. Based on these data, the hazards and risks that hydrological components such as surface flow, temperature and precipitation of the Çukurova Region in the Eastern Mediterranean Region may be exposed to within the scope of climate change have been estimated.