Ankara ili Yenimahalle ilçesinde tüketicilerin meyve-sebze tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi
Determination of fruit and vegetable consumption habits of consumers in Yenimahalle district of Ankara province
  1. Tez No: 610769
  2. Yazar: MELİKE TUĞBA TANYERİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ARISOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, khi-kare, lojistik regresyon, meyve ve sebze tüketimi, tüketici alışkanlıkları, Ankara, chi square, consumer habits, fruit and vegetable consumption, logistic regression
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Meyve ve sebze tüketimi dengeli beslenme açısından büyük öneme sahiptir. Tarım sektörünün en önemli alt sektörlerinden biri olan meyve ve sebze sektörü birim alanda oldukça yüksek verimliliğe sahiptir. Türkiye'nin 2018 yılında toplam bitkisel üretim değeri içerisinde sebze grubu %24,9 paya sahiptir. Meyvelerin aldığı pay ise %33,8'dir. Bu çalışmanın amacı, Ankara İli Yenimahalle İlçesinde ikamet eden hane halklarının meyve ve sebze tüketimlerine etki eden faktörler ile gelir düzeylerine göre meyve ve sebze tüketim alışkanlıklarının belirlenmesidir. Araştırmanın örnek seçiminde Ana Kitle Oranlarına Dayalı Kümelendirilmemiş Tek Aşamalı Basit Tesadüfi Olasılık Örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın ana materyali 100 kişi ile yüz yüze anket yapılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde trend analiz, Khi-Kare analiz, likert ölçeği, t-testi, faktör analizi ve lojistik regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Tüketicilerin cinsiyet ve medeni durumlarının meyve-sebze tüketim alışkanlıklarına bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Tüketicilerin gelir düzeyleri ve eğitim seviyeleri arttıkça insan sağlığı için yeterli görülen meyve-sebze tüketim düzeyine ulaşım artmaktadır. Tüketicilerin gelir ve meslek dağılımına göre meyve-sebze satın alma yeri, ödeme şekli ve tükettiği öğünler değişmektedir. Tüketimde önemli kriterler meyve ve sebzenin kaliteli, sağlıklı ve taze olmasıdır. Tüketicilerin satın alma kriterlerinin başında meyve ve sebzeyi seçerek alabilme durumu belirlenmiştir. Dünyada 2017 yılı kişi başı meyve tüketimi 115,9 kg/yıl, sebze tüketimi ise 142,4 kg/yıl'dır. Trend analizi sonucunda 2025 yılında sebze tüketimi 158,4 kg/yıl, meyve tüketimi ise 118,3 kg/yıl olacağı tahmin edilmiştir. Artan dünya nüfusunda meyve ve sebze tüketim miktarını korumak için üretim yapılan birim alanda verimi artıracak uygulamalar artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Fruit and vegetable consumption is of great importance in terms of balanced nutrition. Fruit and vegetable sector, which is one of the most important sub-sectors of the agricultural sector, has a very high efficiency in the unit area. vegetable group in Turkey's total crop production value in 2018 had a share of 24.9%. The share of fruits is 33.8%. The aim of this study is to determine the factors affecting the consumption of fruits and vegetables of households in Yenimahalle district of Ankara and their habits of consumption of fruits and vegetables according to their income levels. In the sample selection of the study, The nonclustered, single-step simple random probability sampling method based on the primary mass ratios was used in determining the number of families to be surveyed. The main material of the study was obtained by doing a face-to-face survey with 100 people. Trend analysis, Khi-Square analysis, likert scale, t-test, factor analysis and logistic regression methods were used for data analysis. It has been determined that gender and marital status of consumers have no effect on fruit-vegetable consumption habits. As the income levels and education levels of consumers increase, access to the fruit-vegetable consumption level, which is considered sufficient for human health, increases. Depending on the income and occupation distribution of consumers, the place of purchase of fruits and vegetables, the form of payment and the meals consumed vary. Depending on the distribution of income and occupation of consumers, the place of purchase of fruits and vegetables, the way of payment and the meals consumed vary. Important criteria in consumption are that fruits and vegetables are high quality, healthy and fresh. Consumers' ability to buy and select fruits and vegetables was determined at the top of the purchase criteria. In 2017, per capita fruit consumption in the world is 115.9 kg / year and vegetable consumption is 142.4 kg / year. As a result of trend analysis, it is estimated that vegetable consumption will be 156.7 kg / year and fruit consumption will be 124.1 kg / year in 2025. In order to preserve the consumption of fruits and vegetables in the increasing world population, applications that will increase the yield in the unit area where production is made should be increased.