Kadına yönelik şiddet: Diyarbakır il örneği
Violence against women: Diyarbakir case of provinces
  1. Tez No: 610796
  2. Yazar: EVİN GÜLEKER TÖRER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KOCACIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Kadın, Kadına Yönelik Şiddet, Toplumsal Cinsiyet, Violence, Women, Violence against Women, Gender
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışma, Diyarbakır'da yaşayan şiddete maruz kalmış kadınların şiddet deneyimlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Aile ve Kadın Hizmetleri Müdürlüğü bünyesine bağlı Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİKASUM)'ne başvuruda bulunan ve yakınları tarafından şiddet gördüklerini beyan eden 30 kadınla yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerde kadınların hangi şiddet türüne maruz kaldıkları, hangi eğitim seviyesinde ve ekonomik düzeyde kadının şiddetle karşı karşıya kaldığı, evlilik biçimlerinin şiddet sürecini nasıl etkilediği ve şiddet sonrası hangi destek mekanizmalarına başvurduğu sorularına cevap aranmıştır. Görüşmeler ses kaydı vesilesiyle kayıt altına alınmış ve deşifre edilen görüşmeler içerik analizine tabi tutulmuştur. Sonuç olarak, her eğitim seviyesinden ve ekonomik düzeyden kadının fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet türlerine maruz kaldığı sonucuna varılmıştır. Bu veri literatürle tutarlı olup eğitimsel ve ekonomik değişkenlerden bağımsız olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kadınların şiddete maruz kalmasında doğrudan bir ilişkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmada ayrıca, kadınların şiddet sonrası destek mekanizmalarına yeterli düzeyde ve kolaylıkla erişemediği, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın kadına yönelik şiddet her ve türlü ayrımcılık konusunda önemli içeriklere sahip olmasına rağmen şiddet sonrası kadınların başvurdukları kurum ya da merciler de uygulamadaki aksaklıkların kadınların hukuksal süreçlerinin sağlıklı ilerlemesinde tıkayıcı rol oynadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted to investigate the violence experiences of women living in Diyarbakır who have been supposed to violence by their relatives. For this purpose, semi-structured interviews were conducted with 30 women applicants of Research and Application Center for Women's Problems within Diyarbakır Metropolitan Municipality Directorate of Family and Women Services who declared that they have been exposed to violence. The interviews included questions with concern to the kinds of the violence that the participants are exposed to; the relationship of education and economic well-being with violence exposure; how the type of marriage influenced the violence processes; and which support mechanisms the participants applied in case of violence. Interviews were type-recorded and the transcriptions of the interviews were analyzed by means of content analysis. As a result, it was concluded that all the participants from different education and economic level are exposed to physical, psychological, sexual and economic violence. This finding is consistent with related literature and implies that regardless of educational and economic variables, gender inequality has a direct realtionship with women's exposure to violence. Moreover, it was found that women cannot reach to support mechanisms sufficiently and with ease in case of violence though Istanbul Pact and the law number 6284 have important contents regarding all kinds of discrimination, the problems in the practices of the institutions that women apply in case of violence aggravate the processing of women's judicial demands.