Tüketim toplumu eleştirisi üzerinden sanat pratikleri
Art practices through consumption society
- Tez No: 610822
- Danışmanlar: PROF. TANSEL TÜRKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, tüketim toplumu, tüketim kültürü, endüstrileşme, sanayi, sanayi devrimi, doğa, postmodernizm, Consumption, consumer society, consumer culture, industrialization, industry, industry relovution, nature, postmodernism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez çalışmasında tüketim toplumu ve tez amacı dahilinde tüketimin alt başlığı olabilecek konular üzerinden endüstrileşme ile tüketimin bağlantısı işlenmiştir. İlk aşamada tüketim toplumu ve tüketim toplumunun doğurduğu, birleştiği kavramlar araştırılmış ve sorgulanmıştır. Tüketimin insan üzerindeki etkisi, zaman ve şartlar üzerinden gelişimi konu edinilmiştir. İkinci aşamada ise, tüketim toplumunun çıkış noktası ve endüstrileşmeyle ilişkisi, sanayi devriminin getirileri, kültür endüstrisi, postmodernizm gibi konularla, temelde bireysel ve fizyolojik olan tüketim ihtiyacının, doğaya ne denli etki ettiği konusuna dikkat çekmek amaçlanmıştır. Dökümansal olarak son bölümde tüketimin doğaya olan etkisi, gelecek zamandaki yaratacağı tehlikeler üzerinde durulmuştur. Tezin asıl amacı olan tüketim toplumunun doğaya verdiği zarar konusu, ağırlıklı olarak son bölümde işlenmektedir. Son bölüme sanatçı örnekleri ve tez araştırma konusu üzerinden yapılan çalışmalarla başlanmıştır. Tüketimin doğada oluşturabileceği tehlike konusu üzerinden durulmuş, uygulama çalışmaları üzerinden konu ile ilgili örnekler sunulmuştur. Doğa korunmadan varlık olamaz. Tüm mekanikler, teknoloji, ne kadar ileride ve gelişmiş olursa olsun canlılar her zaman doğaya ihtiyaç duyacaktır.
Özet (Çeviri)
On this thesis study, the connection between industrialization and consumption is processed via the subjects that may be the subtitles of consumption society and consumption itself within the objective of thesis. On the first section, consumption society and the concepts that are brought about and joined in together are analyzed and examined. The effects of consumption on people and its progress over time and conditions are mentioned. On the second section, it is aimed to draw attention to how much the need for consumption which is basically individual and physiological has an impact upon nature with the subjects such as the starting point of consumption society and its connection with industrialization, the outcomes of industrial revolution, culture industry and postmodernism. And on the third section, which is the last documental section, the impact of consumption upon nature and the dangers that will come up in the future is emphasized. The subject of the harm caused by the consumer society, which is the main subject of this thesis, is handled on the last section. The last section starts with artist's samples and the artworks related to the research subject of the thesis. The possible dangers to nature caused by consumption is emphasized and the samples related to this subject are presented via application studies. Nature cannot exist unless it is preserved. No matter how advanced all these mechanics and technologies are, living things will always need nature.