Sürdürülebilir ve akıllı ulaşım sistemlerinin inşaat mühendisliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of sustainable and intelligent transportation systems in terms of civil engineering
- Tez No: 610868
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KARACASU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Traffic, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: AIMSUN, Akıllı Ulaşım Sistemleri, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir ve Akıllı Ulaşım Sistemleri, Ulaştırma, AIMSUN, Intelligent Transportation Systems, Sustainability, Sustainable and Intelligent Transportation Systems, Transportation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Dünyada, özellikle de ulaşım sektöründe ''akıllı'', ''sürdürülebilir'' ve ''yeşil'' ifadelerini son yıllarda sıklıkla duymaktayız. Bunlar dünya genelindeki insanların ulaşım sektöründe oluşan yüksek trafik kazaları ve çevre kirlenmesi sorunlarına daha hızlı, daha emniyetli ve daha ekolojik çözümlerin talep edilmesinin getirdiği ifadeler olmuştur. Burada da Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) geliştirilmiştir. Bu tezde trafik kazaları ve çevre kirlenmesi gibi trafik sorunlarının oluşturduğu problemleri belirlenmesiyle AUS ihtiyacının görülmesi, Türkiye'de ve dünyadaki AUS uygulamalarının değerlendirilmesi, AIMSUN programı aracılığıyla AUS'un faydalarını bir uygulamayla gösterilmesi ve ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda gerekli koşulların sağlanmasına yardımcı olunması amaçlanmıştır. Uygulamada Eskişehir Tepebaşı kavşağında ve Hava Müzesi kavşağında AUS uygulaması olan akıllı kavşağın bulunması sonucu oluşturduğu faydaların çeşitli senaryolar tasarlanarak analiz edilmiştir. Tepebaşı kavşağının akıllı kavşağa dönüştürülmesiyle dört kollu Tepebaşı kavşağında zirve saatte toplam seyahat süresinde %32,5'lik, ortalama hızda %38,5'lik, yakıt tüketiminde %20,5'lik bir iyileştirme ile yıllık toplam zaman, yakıt ve emisyon maliyetlerinden 420777 dolar tasarruf edilebileceği tespit edilmiştir. Akıllı kavşağın, şimdi ile 5 yıl sonraki senaryolarda; seyahat süresi, gecikme, yakıt, çevre, hız ve konfor gibi birçok trafik problemlerinin iyileştirilmesindeki önemi gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the world, especially in the transportation sector, we have often heard the expressions of“smart”,“sustainable”and“green”in recent years. These are the expressions brought by the demand of faster, safer and more ecological solutions to the problems of high traffic geese and environmental pollution in the transportation sector of people around the world. Here too, Intelligent Transportation Systems (ITS) have been developed. In this thesis, the aim of this study is to meet the need for ITS by identifying the problems posed by to evaluate the local and global ITS applications, to show the benefits of ITS through the program and, in line with the 2023 targets of our country, to help to provide the necessary conditions. In the study, various scenarios have been designed and analyzed for the benefits of the intelligent intersection, which is one of the ITS application at Eskişehir Tepebaşı intersection, main road and Air Museum intersection. With Tepebaşı interserction being smart and 4-arm, it provides some crucial improvements in terms of total travel time (%32.5 in peak hours), average speed (%38.5 increase) and fuel consumption (%20.5) resulting savings of $420,777.00 in time, fuel and emission cost. The importance of improving problems such as travel time, delay, fuel, environment, speed and comfort has ben shown with the help of smart intersection for today and 5 year sceniaros from now.