Medeni Kanun'un kabulünden sonra imam nikahı, mehir ve poligami uygulamalarının hukuk sosyolojisi açısından incelenmesi
Investigation of religion marriage, bride price and polygami practices after the acceptance of Civil Law in terms of law sociology
- Tez No: 610930
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EROL KOZAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Medeni Kanun, Adliye Arşivleri, Konya, Civil Code, Courthouse Archives, Konya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
1926 yılında yürürlüğe giren Türk Medenî Kanunu, Türk hukuk tarihinde çok büyük bir değişimi ifade etmektedir. Bu tarihe kadar tamamen şer'î hukuka dayanan Türk medenî hukuku, artık laik bir hüviyete bürünmüştür. Bu durum, eski hukuk normları çerçevesinde oluşmuş toplumsal pratiklerle, yeni hukukun inşa etmeye çalıştığı düzen arasında birtakım tezatlar ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, 1926'da kabul edilen Türk Medenî Kanunu'na göre meşru sayılmayan imam nikahı, mehir ve poligami konuların-da yeni yasanın mevcut hukuk kültürüyle diyaloğu tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Turkish Civil Code, which entered into force in 1926, represents a great change in Turkish law history. Turkish civil code based on purely Shari'a law till that date has turned into a secular identity. This has created some contradictions between the social practices that were built around the old legal norms and the order in which the new law tried to build. In this study, it is tried to determine the dialogue between the new law and the current legal culture on religion marriage, bride price and polygamy which are not considered legitimate according to the Turkish Civil Code adopted in 1926.