Turizm ve İslamofobi alanında bibliyometrik analiz
Tourism and İslamophobia in the field of bibliometric analysis
  1. Tez No: 610992
  2. Yazar: ŞEHRİBAN KÜBRA COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Din, Fobi, İslamofobi, Tourism, Religion, Phobia, Islamophobi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
İslamofobi, fobi kökünden türeyerek, tam bir kavram karşılığı bulunmamasına rağmen kelime anlamı, İslam düşmanlığı, İslam korkusu, ayrımcılık, ırkçılık, ötekileştirme gibi anlamlarına gelmektedir. Günümüzde İslamofobi, dünya genelinde hem Müslümanlara karşı hemde Müslüman ülkelere karşı bir risk unsuru olmaktadır. Turizm soyut özellik taşımasıyla, genel özelliklerinden birisi olan risk faktörünün oldukça yüksek olması ile birlikte islamofobi ile arasında bir bağ oluşturmaktadır. Araştımanın amacı, turizmde risk unsurları içinde yer alan islamofobinin turizm üzerindeki etkisi, turizminde islamofobi üzerindeki etkisi, iletişimi ve etkilişimi araştırılmıştır. Araştırmada, 2010 ve 2019 yılları arasında İslamofobi yazınında İslamofobik olaylar ile ilgli Yüksek Öğrenim Kurulu'nda bulunan lisansüstü tezlerin, Dergipark'da 2005 ve 2019 yılında bulunan turizm yazında İslamofobya ile ilgili makale çalışmaları ve uluslararası alanda 2010 ve 2018 yıları arasında turizm ve İslamofobi ili ilişkili yayınlanan kitap, makale ve bildiri çalışmaları, çeşitli parametreler çerçevesinde bibliyometrik yöntem ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Islamophobia derives from the root of phobia, although it does not have a full concept meaning, it means the word meaning, hostility to Islam, fear of Islam, discrimination, racism and othering. Today, Islamophobia is a risk factor both for Muslims and for Muslim countries around the world. With its abstract characteristics, tourism constitutes a link between Islamophobia and its high risk factor, which is one of its general characteristics. The aim of this study is to investigate the effect of Islamophobia, which is one of the risk factors in tourism, on Islamophobia in tourism, its communication and interaction. In this research, the postgraduate theses of the Higher Education Board related to Islamophobic events in the Islamophobia literature between 2010 and 2019, the articles related to Islamophobia in the summer of 2005 and 2019 in Dergipark and the relationship between tourism and Islamophobia province in the international field between 2010 and 2018 published books, articles and papers were analyzed with bibliometric method within the framework of various parameters.