Doğu Akdeniz bölgesindeki kırsal turizm alanlarının gastronomik ürün haritası
Gastronomic product map of rural tourism areas in the Eastern Mediterranean region
  1. Tez No: 610991
  2. Yazar: İSMAİL EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yöresel Yemekler, Gastronomi, Kırsal Alan, Mutfak Kültürü, Local Foods, Gastronomy, Rural Area, Culinary Culture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Doğu Akdeniz Bölgesi'nin mutfak kültürü tarih boyunca büyük bir önem taşımıştır. Bölgede yer alan Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş illerinin mutfak kültürleri incelendiğinde, bölgenin, zengin ve verimli toprakları ile köklü bir mutfak kültürüne sahip olduğu görülmektedir. Doğu Akdeniz, iklimi, coğrafi yapısı, florası ve köklü geçmişi ile evrensel bir bütünlüğe ulaşmıştır. Gerçekleştirilen bu çalışmanın ana amacı, bulunduğu coğrafyada oldukça fazla ve çeşitli kültürleri bir arada barındıran, Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş illerinin yöresel gastronomi ürünlerinin saptanması, gastronomi turizmi ve kırsal turizm açısından gastronomi ürünlerin rolünün ortaya çıkartılmasıdır. Bu amaca esasen belirtilen illerin farklı konumlarında, yöresel yemek konusunda bilgi sahibi olan kişilerle yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak veriler elde edilip analizleri sağlanmıştır. Görüşmelerde genellikle yöresel yemekler, yöresel yemeklerin tarihi ve bölgedeki gastronomi turizmi konularına yönelik sorular sorulmuştur. Sorular literatüre dayandırılarak hazırlanmış olup, görüşme esnasında katılımcının konuyu daha iyi anlayabilmesi için sorular zenginleştirilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular neticesinde; araştırmanın kapsamını oluşturan illerin, yöresel yemeklerinin zenginliği, yöreye ait yemeklerin gastronomi ve kırsal turizme katkısının göz ardı edilemeyecek kadar büyük ölçüde önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The culinary culture of the Eastern Mediterranean Region has been of great importance throughout history. When the culinary cultures of the provinces of Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay and Kahramanmaraş in the region are examined, it is seen that it has a deep-rooted culinary culture with its rich and fertile soil. It has reached a universal integrity with its climate, geographical structure, flora and deep-rooted history. The main purpose of this study is to determine the regional gastronomy products of Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay and Kahramanmaraş provinces in the Eastern Mediterranean Region, which includes many cultures together in the geography, and to examine the role of gastronomy products in terms of gastronomy tourism and rural tourism. For this purpose, data were obtained and analyzed by using face to face interviews with people who had knowledge about local food in different locations of the provinces. During the interviews, questions were asked about the local dishes, the history of the local dishes and gastronomic tourism in the region. The questions were predetermined and the questions were enriched during the interview so that the participants could better understand the issue. According to the findings obtained from the study, the richness of the local dishes, the gastronomy of the local dishes and the contribution of the local foods to the rural tourism were found to be of great importance.