Pamukkale Üniversitesi Kardiyoloji Polikliniğine başvuran ve warfarin kullanan hastaların bilgi düzeyleri ve etkileyen faktörler
Knowledge level and affecting factors of patients who applied to Pamukkale University cardiology polyclinic and taking warfarin
- Tez No: 611012
- Danışmanlar: PROF. TAMER EDİRNE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Warfarin, anticoagulant, treatment, patient education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Warfarin tedavisi, çeşitli tromboembolik hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Hastaların tedavi uyumu, tedaviyle ilgili bilgi düzeyleri, eşlik eden hastalıkları, beraberinde kullandıkları ilaçlar, tükettikleri gıdaların içeriğindeki K vitamini miktarı gibi birçok faktör etkin ve güvenli antikoagülan tedaviyi etkiler. Bu çalışmanın amacı, Pamukkale Üniversitesi Kardiyoloji Polikliniği' ne başvuran ve warfarin kullanan hastaların bilgi düzeylerini belirlemek, sosyodemografik özellikleri ve tedavi uyumları ile warfarin hakkındaki bilgi düzeylerini karşılaştırmaktır. Çalışmamız tanımlayıcı tipte kesitsel bir araştırmadır. Araştırmamıza Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji polikliniğinde warfarin tedavisi altında olup, INR kontrolü için başvuran 202 hasta dahil edilmiştir. Katılımcılara ilki sosyodemografik özellikleri, ilaç kullanım özellikleri ve tedavi uyumunu sorgulayan, ikincisi hastaların warfarin hakkında bilgi düzeyini değerlendiren iki adet anket formu uygulanmıştır. Çalışmaya 96 kadın, 106 erkek olmak üzere toplamda 202 hasta dahil edilmiştir. Hastaların çoğunluğu 61 yaş ve üzerinde bulunmuştur. Hastaların sadece % 9,4' ü 20 soruluk bilgi düzeyi anketinde 15 soru ve üzerine doğru cevap verebilmiştir. Hastaların eğitim durumu, meslek, gelir-gider durumu ve yaşadığı yer ile total bilgi düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Warfarin hakkında bilgi alma, düzenli INR testi yaptırma ve doz kaydı tutma, INR doz aralığını bilme durumu ve antikoagulan tedavi kontrolü ile total bilgi düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Hastaların, warfarin hakkındaki bilgileri yetersiz olarak saptanmıştır. Warfarinin ilaç, diyet etkileşimi ve potansiyel yan etkileri konularında hastaların eğitime ihtiyaçları olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Warfarin, antikoagülan, tedavi, hasta eğitimi
Özet (Çeviri)
Warfarin therapy is widely used for the prevention and treatment of various thromboembolic diseases. Many factors, such as compliance of patients, knowledge of treatment, concomitant diseases, concomitant medications, and the amount of vitamin K in the foods they consume, affect effective and safe anticoagulant therapy. The aim of this study was to determine the level of knowledge of the patients who applied to Pamukkale University Cardiology Polyclinic and to use warfarin and to compare their sociodemographic characteristics and treatment compliance with the information about warfarin. Our study is a descriptive cross-sectional study. The study included 202 patients who were under warfarin treatment at Cardiology outpatient clinic of Pamukkale University Medical Faculty Hospital for INR control. Two questionnaires were administered to the participants, first questioning sociodemographic characteristics, drug use characteristics and treatment compliance, and second, assessing the level of knowledge of patients about warfarin. A total of 202 patients, 96 females and 106 males, were included in the study. The majority of patients were 61 years or older. Only 9.4% of the patients were able to answer 15 questions on the 20-level knowledge level questionnaire. Significant relationship was found between the educational status, occupation, income and expenditure status, place of residence and total knowledge levels. There was a significant relationship between total knowledge levels and information about warfarin, regular INR test and dose record keeping, knowing the INR dose range, and anticoagulant treatment control. Patients' knowledge of warfarin was found to be insufficient. Warfarin has been shown to need training in drug, dietary interaction, and potential side effects.