Kierkegaard'ın ahlak anlayışı üzerine
On Kierkegaard's moral percept
- Tez No: 611067
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP HAMDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kierkegaard, Tanrı, İman, Birey, Ahlak ve Etik, Kierkegaard, God, Faith, Individual, Morality and Ethıc
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Genel bir ifade ile dile getirildiğinde Danimarkalı Soren Aabye Kierkegaard'ın (1813-1855) düşünceleri ve felsefe yapma biçimi varoluşçu felsefenin temel kaynakları olarak kabul edilir. Yaşadığı çağda hak ettiği kadar ilgi görmeyen Kierkegaard'ın, daha sonra ki dönemlerde özellikle varoluşçu felsefi gelenek içinde gösterilen filozofların atıflarıyla felsefe tarihindeki yeri kesinlik kazanmıştır. Kierkegaard, tekil birey, ahlak ve Tanrı gibi kavramlara kendi felsefesinde sıkça yer vermiştir. Özellikle onun tek bireyin hayatına yaptığı ısrarlı vurgu bugün bile güçlü bir şekilde hissedilmektedir. Kierkegaard hayatı boyunca bireyin hayatının farklı boyutlarını felsefi bir perspektiften analiz etmenin mümkün yollarını sorgulamıştır. Ona göre bu yollardan en öne çıkanı olan Hristiyanlığın geldiği noktada bireyin varoluşsal çıkmazlarını tam anlamıyla çözümleyememektedir. Bireyin inanç seçiminin onun hayatını nasıl etkileyeceği burada en önemli noktayı oluşturmaktadır. Çünkü bireyin iman etmesi onun hem kendini yenilemesi hem de ahlaki çıkmazların ötesine geçmesi için büyük bir öneme sahiptir. Bu çalışma Kierkegaard'ın felsefesindeki bu noktayı açık bir şekilde ortaya koyma arayışının bir ürünüdür.
Özet (Çeviri)
With a general expression, the Danish Soren Aabye Kierkegaard's (1813- 1855) ideas and form of phılosophy are regarded as the main sources of existential phılosophy. Kierkegaard, who did not acquire as much attention as he deserved in his time period when he lived, attained conclusive place in the hidtory of philosophy with the references of the philosophers who were shown in the later existential philosophical convention. Kierkegaard frequently edvert some notions such as singular individual, morality and God in his own philosophy. Even today, his insistent emphasis on the life a single individual is strongly felt. Throughout his life, Kierkegaard has interrogated possible ways of analyzing different senses of an individual's life by means of a philosophical perspective. According to him, the most featured of these ways, Christianity can not properly construe the existential dead-ends of the individual at the current situation. Choosing of individual's belief consists cruces and how it will affect his or her life. Because the individual's belief has great importance for him both to renovate him or herself and to go beyond moral dead-ends. This dissertation study is the emblements of Kierkegaard 's way of searching to make clearly exposurement this point in his philosophy.