Kırgısiztan'da Askar Akayev döneminin sona ermesi ve sonrasında yaşanan olaylar
The end of Askar Akaev's regime in Kyrgyzstan and incidents after it (2005-2007)
  1. Tez No: 611077
  2. Yazar: BELGİN DEVELİ ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: Lale Devrimi, Askar Akayev, Kurmanbek Bakiyev, Aşiretçilik, Klan Siyaseti, Tulip Revolution, Askar Akaev, Kurmanbek Bakiev, Tribalism, Clan Politics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
24 Mart 2005 olayları, iki yıl önce Ukrayna ve Gürcistan'da gerçekleşen Turuncu ve Gül Devrimlerini takip ederek bir dizi devrimin, eski Sovyetler Birliği'nde uzun süredir devam eden siyasi liderlikleri devirmekte olduğu görüşünün ileri sürülmesine yol açtı. Olay, Lale Devrimi adını aldı ve 24/25 Mart gecesi, halkın güçlendirilmesi değil tam tersine o liderlik boşluğu gecesine eşlik eden yağma eylemleri olarak hatırlanır. Kırgızistan'ın o zamanki cumhurbaşkanı Askar Akayev, kısa sokak gösterilerinden sonra ülkeden kaçtı. Kurmanbek Bakiyev başkanlığındaki muhalefet partisi iktidara geldi. Ayrıca 2005 sonrası siyasi gelişmelerin, devrimin demokratik yapısına inananlara az iyimserlik verdiğinden nüfusun çoğunluğu, 2005 olaylarına olumsuz bakmışlardır. Bakiyev'in devleti kontrol etmesi, yolsuzluk ve siyasi istikrarsızlık ve bir yıldan fazla bir süredir Feliks Kulov'la yaptığı anlaşmasını kurumsallaştırmaması, siyasi huzursuzluğa yol açtı. Mart 2005'te gerçekleşen rejim değişikliği aynı zamanda devlet-suç örgütleri ilişkilerini yeniden belirlediği suç dünyasında da değişikliğe neden oldu. Suç dünyası, Bakiyev'in yönetimi altında daha da merkezileşirken, üst düzey devlet adamlarının suç faaliyetlerinde yer aldığı bildirilmiştir.
Özet (Çeviri)
24 March 2005 events succeeded Ukraine's Orange and Georgia's Rose Revolutions, suggesting that a cascade of revolutions were sweeping aside the long-standing political leaderships across the former Soviet Union. The event earned the epitet Tulip Revolution and the night of 24/25 March is often remembered less for popular empowerment than for the widespread looting and wanton destruction that accompanied that night of leadership vacuum. The then president of Kyrgyzstan, Askar Akaev, fled the country after brief street demonstrations. Opposition leaders, headed by Kurmanbek Bakiev, came to power. Moreover, much of the population also regards 2005 events negatively since the post-2005 political developments seemed to give little optimism to those who believed in the democratic nature of the 'revolution'. Bakiev's control of the state, corruption and political violence, and his failure for over a year to institutionalize the agreement he had made with Felix Kulov, led to renewed political unrest. The change of regime in March 2005 also brought about changes in the criminal world, adjusting state-crime relations. Under Bakiev, the criminal world became more centralized, while more high-ranking officials are reported to be involved in criminal activities.