Tek aşamalı ve üç aşamalı uygulanan farklı ortodontik şeffaf plak tekniklerinin hasta konforu, memnuniyeti, tedavi etkileri ve süresi açısından değerlendirilmesi
Comparison of different orthodontic aligner systemsapplied on single stage and three stages in terms ofcomfort, satisfaction, treatment effects and duration
- Tez No: 611085
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAĞCI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Aligner, Beyaz Nokta Lezyonu, Hasta Konforu, Hasta Memnuniyeti, Kantitatif Lazer Etkili Floresans, Şeffaf Plak, Aligner, Patient Comfort, Patient Satisfaction, Quantitative light effect fluorescence, White Spot Lesion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı şeffaf plak teknikleriyle gerçekleştirilen ortodontik tedavinin hasta konforu ve memnuniyetinin, tedavi etkileri ve süresinin belirlenmesi ve karşılaştırılmasıdır. Ayrıca, bu plakların beyaz nokta oluşumu üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Çalışmamızda yaş ortalaması 18,9 yıl olan 7 erkek, 18 bayan olmak üzere toplam 25 bireyin ortodontik tedavisi yapılmıştır. Çalışmaya dahil edilen bireyler 12 ve 13 kişiden oluşan 2 gruba ayrılmış olup, 1. gruptaki bireyler EonAligner şeffaf plakları ile, 2.gruptaki bireyler ise Clearfix şeffaf plakları ile tedavi edilmiştir. Tüm hastalardan tedavi öncesi ve sonrası alınan lateral sefalometrik filmlerde iskeletsel, dişsel ve yumuşak doku ölçümleri yapılmıştır. Alınan tedavi öncesi ve sonrası modeller 3 boyutlu model tarama cihazı ile taranarak modeller üzerinde dental ark boyutu değişimleri incelenmiştir. Tedavi öncesinde (T0) ve tedavi bitiminde (T5) hastalardan kantitatif ışık etkili floresans (QLF) kayıtları alınmış ve beyaz nokta lezyonu oluşumu açısından 4 parametre değerlendirilmiştir. Tek tek diş bazında beyaz nokta lezyon oluşumu değerlendirildiğinde; gruplar arası lezyon derinliğinde ve maksimum floresans yoğunluğu kaybında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Lezyon hacminde ise mandibuler sol lateral kesici dişte ve lezyon alanında ise maksiller sağ 1. premolar ve maksiller sağ lateral kesici dişlerde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Ayrıca tedavi öncesinde (T0) bilgi düzeyi değerlendirme formu uygulanmış ve hasta konforu, ağrı ölçümü ile değerlendirilmiştir. Tedaviye başladıktan 4 saat sonra (T1), 2 gün sonra (T2), 1 hafta sonra (T3), 3 hafta sonra (T4) ve tedavi bitiminde (T5) hasta konforu ve memnuniyeti değerlendirilmiştir. Veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Çalışmamızın sonucunda iki şeffaf plak sistemi arasında tedavi etkileri, tedavi süresi, hasta konforu ve memnuniyeti açısından belirgin farklılıklar olmadığı, çalışmaya katılan bireylerin her iki tedavi yönteminden de memnun kaldıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine and compare patient comfort and satisfaction, treatment effects and duration of orthodontic treatment with different aligner systems. In addition, the effects of these plaques on white spot formation are examined. In our study, a total of 25 individuals (7 males and 18 females) with a mean age of 18.9 years underwent orthodontic treatment. Twelve of the subjects were treated with EonAligner system, and 13 with Clearfix system. Skeletal, dental and soft tissue measurements were performed on lateral cephalometric films taken before and after treatment from all patients. Pre- and post-treatment models were scanned by 3D model scanning device and dental arc size changes were examined on the models. Before the treatment (T0) and at the end of treatment (T5), quantitative light effect fluorescence (QLF) records were taken from the patients and 4 parameters were evaluated for white spot lesion formation. When white spot lesion formation is evaluated on the basis of individual teeth; no statistically significant difference was found between the lesion depth and maximum fluorescence intensity loss between the groups. There was a statistically significant difference in the volume of lesion between mandibular left lateral incisor and maxillary right first premolar and maxillary right lateral incisors between the two groups. In addition, information level assessment form was applied before treatment (T0) and patient comfort was evaluated by pain measurement. Patient comfort and satisfaction were evaluated 4 hours after starting treatment (T1), 2 days after (T2), 1 week after (T3), 3 weeks after (T4) and at the end of treatment (T5). Data were analyzed statistically. As a result of our study, it was determined that there were no significant differences between the two aligner systems in terms of treatment effects, treatment duration, patient comfort and satisfaction, and the individuals who participated in the study were satisfied with both treatment methods.