Mustafa Efendi Süleyman-zade eş-Şerif el-Halebî'nin Miftahu'l-Lügati'l-Osmaniyye (1881) adlı eserinin incelenmesi: (Metin-dizin)
- Tez No: 611086
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKSEL ÖZTÜRK, DOÇ. DR. KERİM AÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Lügat, miftah, Mustafa Efendi, Süleyman-zade Mustafa, Wordbook, Miftah, Mustafa Efendi, Süleyman-zade Mustafa
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Bu çalışmada, Milli Kütüphane'de Yazmalar Koleksiyonu'nda bulunan 06 Mil Yz A 4849 arşiv numaralı Mustafa Efendi Süleyman-zade eş-Şerif el-Halebî'nin Miftahu'l-Lügati'l-Osmaniyye adlı eseri incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşur. Birinci bölümde gramerler hakkında, eser, eserin nüshaları ve yazar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde eserin tamamı yazarın ele aldığı gibi sözlük, soru-cevap ve mükâleme şeklinde incelenmiştir. Üçüncü bölümde sözlük ve mükâleme kısmının dizini verilmiştir. Çalışma, bibliyografya ve tıpkı basımla sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Mustafa Efendi Suleyman-zade es Serif al-Halebî's 06 Mil Yz A 4849 archives numbered work in the National Library Collection, named Miftahu'l-Lugati'l-Osmaniyye was examined. This study consists of three parts. In the first chapter, information about grammars, about the work, copies of the work and the author are given. In the second chapter, the whole work is examined in the form of dictionary, question-answer and refinement. In the third chapter, the index of the dictionary and dialog section is given. The study was terminated by bibliography and printing.